2024. május 21. - Konstantin

EBRD-pályázat a rendszerváltás nemzedékének

Született '89-ben címmel hirdetett esszépályázatot a kelet-európai rendszerváltás első nemzedékének a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
2009. október 8. csütörtök 15:13 - HírExtra
A tágabb értelemben vett Kelet-Európa gazdasági-társadalmi átalakulásának finanszírozására létrehozott pénzintézet a Financial Times című üzleti-politikai napilappal és az UniCredit bankcsoporttal közösen jelentette be csütörtökön az irodalmi ihletésű kezdeményezést. A cél annak feltárása, hogy az 1989-ben született, vagyis a térségi rendszerváltások után felnőtt fiatal generáció miként élte át az elmúlt két évtized változásait, hogy birkózott meg azok hatásaival, milyen reményekkel, várakozásokkal vagy éppen félelmekkel tekint a jövőbe.
Az EBRD a pályázati felhívásban kiemeli, hogy ez a nemzedék gyors, időnként "masszív felfordulással járó" átalakulás idején jött a világra, a kommunista fennhatósággal, állami tulajdonú gazdasággal jellemzett időszak már véget ért, ám az új rendszer sem állt még biztosan a lábán. Ráadásul ugyanennek a generációnak a tagjai most, éppen felnőtt életük kezdetén évtizedek óta nem tapasztalt súlyosságú pénzügyi-gazdasági válsággal kénytelenek szembenézni.

A pályázat kezdeményezői 1500 szóig terjedő dolgozatokat várnak az 1989 "drámai évében" születettektől.

Az esszéket a bornin89@ebrd.com email-címre közvetlenül is el lehet küldeni, de be lehet nyújtani a www.ebrd.com/bornin89 honlapon, vagy postán, az "EBRD Communications Department, One Exchange Square, London, EC2A 2JN" címre, "Born in '89" referencia feltüntetésével.

A benyújtási határidő 2009. december 31., az eredményhirdetés 2010 tavaszán lesz.
Az esszépályázat győztese egy hétig gyakornokoskodhat a Financial Times londoni szerkesztőségében, az UniCredit bankcsoport pedig ezen felül készpénzjutalmakat is kioszt.

A díjakat nemzetközi zsűri ítéli oda, Andrej Kurkov neves ukrán regényíró elnökleté
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását