2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Költségtúllépés Vancouverben

A vancouveri polgármester szerint a pénzügyi problémák és a költségek túllépése ellenére időben elkészülnek azok az épületek, amelyekben a sportolókat szállásolják majd el a 2010-es téli olimpián.
2009. október 7. szerda 15:27 - HírExtra
Gregor Robertson ezt arra reagálva mondta el, hogy egy kedden kiadott tanulmány szerint az olimpiai falu megépítésére nem a legmegfelelőbb kivitelezőt választották, mert a cég nem adott teljes körű tájékoztatást arról, hogy ez a befektetés milyen kockázattal jár az adófizetők számára. A vizsgálat szerint ráadásul az előre tervezett 1 milliárd dolláros építési költséget is túllépték, mégpedig 131 millió dollárral.

A szervezők korábban azt mondták, a vancouveri adófizetők nem fogják visszakapni a pénzüket, ha a játékok után a város ingatlanpiaca nem javul jelentősen.

"Ez egyelőre spekuláció, egészen addig nem beszélhetünk konkrétumokról, amíg nem látjuk, hogy milyen ütemben folyik az értékesítés" - mondta Gregor Robertson.

A tervezett épületekben 2800 sportolót és hivatalos személyt szállásolnak majd el a jövő februári téli olimpia és paralimpia ideje alatt. A város vezetése korábban azt ígérte, hogy október végén átadja a létesítményeket a szervezőbizottságnak (VANOC), azonban ez előreláthatólag november elejére csúszik. Az ötkarikás játékok megnyitójára február 12-én kerül sor.

Mindeközben a 2014-es Szocsiban sorra kerülő téli olimpia szervezői szerint az év végéig újabb két orosz támogató csatlakozik az eddigiekhez, amellyel a rendezők marketing-bevétele megközelítheti majd az egymilliárd dolláros határt.

Dimitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a ruházattal, biztosítással, valamint üzemanyaggal foglalkozó cégek számára továbbra is kiadók a szponzorációs helyek, miközben Szocsi eddig 750 millió dollárt már összegyűjtött, ami duplája annak az összegnek, amelyet a pályázatukban terveztek. A magántőke egyébként kifejezetten jól jön a szervezőknek, mert az orosz kormány korábban bejelentette, hogy a 2014-es játékokra elkülönített állami támogatást több mint 600 millió dollárral csökkentik a gazdasági világválság miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását