2024. május 5. - Györgyi

A világ éjszakai arca múzeumban

A világ éjszakai arcát mutatja be az a The World at Night című nemzetközi csillagászati fényképkiállítás, amely október 16-tól két héten át várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2009. október 7. szerda 19:06 - HírExtra
"A Csillagászat Nemzetközi Évének ez az egyik legnépszerűbb eseménye. Az ember vizuális lény, szeret különféle érdekességeket megszemlélni" - hangsúlyozta Mizser Attila,az MCSE főtitkára. Ismertetése szerint az MCSE meghívására érkezik Magyarországra a The World at Night fotósainak vándorkiállítása. A tárlatsorozat ez év januárjában Párizsban, az UNESCO székházban kezdődött, azóta a Távol-Kelettől az Egyesült Államokig közel harminc országban mutatták be anyagát.

A főtitkár kiemelte, hogy a tárlatot Ladányi Tamás fotográfus és amatőr csillagász hozta el Magyarországra.

Ladányi Tamás felvételét választotta a közelmúltban a nap képének a világ legnagyobb látogatottságú csillagászati honlapja, az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA által működtetett Astronomy Picture Of the Day. A felvétel az őszi napéjegyenlőség idején készült Siófokon, a hajóállomásról, a balatoni naplementét örökítve meg, háttérben a Tihanyi Apátsággal.

"Országimázs szempontjából fontosak Ladányi Tamás felvételei, akinek kiemelt témái közé tartozik a Balaton megörökítése különböző égitestekkel párosítva. A sokak által látogatott NASA-portálon és más nemzetközi csillagászati honlapokon is közreteszik felvételeit, bemutatva a hazai tájak, a Balaton szépségét" - magyarázta Mizser Attila
Az MCSE főtitkára kitért a nemzetközi tárlat ötletgazdájára, Babak Tafresi iráni fotográfus munkáira, aki megfogalmazása szerint "sokat utazgat szerte a világban, próbálva összehozni az égi panorámát a földi látképpel, mégpedig igen sikeresen".

Tájékoztatása szerint különféle videók, animációk is lesznek, amelyek bemutatják a csillagos égbolt történéseit: hogyan kel fel a Hold, és ragyogja be az eget. Animáció segítségével lehet követni, hogyan dolgoznak a csillagászok éjszaka, miként fordulnak a csillagvizsgálók kupolái.

"Még számunkra is egészen más képét adja az éjszakai világnak számos felvétel, illetve animáció, mint amit eddig megszokhattunk" - mutatott rá Mizser Attila, hozzátéve, hogy azoknak ajánlja a tárlat válogatott anyagát, akik "napjaink zaklatott világában valami nagyon másra, nagyon szépre vágynak".

Mint az MCSE szerdai közleményében olvasható, a tárlat a csillagászat és a földrajz kapcsolatát mutatja be a fényképezőgép objektívjén keresztül; emellett szorosan kapcsolódik az oktatáshoz, ismeretterjesztéshez és a fényszennyezés elleni küzdelemhez. A kiállításon félszáz felvételt mutatnak be: a látogatók megtekinthetik majd az amerikai nemzeti parkok felett ívelő Tejutat, iráni, török tájak és csillagképek együttesének kompozícióját, a világ nagy obszervatóriumainak látványát csillagos égi háttérrel, a déli féltek felett ragyogó csillagképeket, az UNESCO világörökségeinek éjszakai arcát, valamint "a szemünknek oly kedves hazai tájakat a csillagos égbolttal egyetemben".

A fotográfiák mellett csillagászati tájképekből komponált animációkat és rövidfilmeket is bemutatnak, amelyeken keresztül az idő kerekét felgyorsítva csodálhatják meg a látogatók az ég körforgását és az égitestek mozgását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását