2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kétszer népszerűbb az MKP a Hídnál?

Ha Szlovákiában most parlamenti választást tartanának, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kétszer annyi szavazatot kapna a magyar választóktól, mint a júliusban alakult Híd-Most párt.
2009. október 6. kedd 10:47 - HírExtra
A Fórum Intézet 771 fős reprezentatív mintán végzett felmérése alapján még mindig az MKP a magyar kisebbség meghatározó pártja - olvasható a lapban.

"Szociológiai szempontból az ilyen mennyiségű adat már megbízható képet nyújt a szlovákiai magyarok politikai orientációjáról, értékrendjéről" - állítja Tóth Károly, a Fórum Intézet igazgatója. Bugár Béla, a Híd elnöke elégedett a felmérés eredményével. "Örvendetes, hogy két hónappal a megalakulásunk után és az MKP negatív kampánya ellenére a támogatóink aránya megközelíti az MKP támogatottságának felét " - mondta az újságnak Bugár. Megjegyezte, hogy augusztus végén, amikor a felmérés készült, még a Híd-Most programja sem volt ismert, ezért "a 2:1 arányt jónak tartom".

Csáky Pál, az MKP elnöke nem kommentálta a felmérés eredményeit, mivel szerinte a magyar kisebbség körében nem lehet megbízható eredményeket kapni. "A szlovákiai magyar társadalomban nagyon nehéz megfelelő mintát találni, nincsenek megteremtve ennek a feltételei, szerintem ez objektív probléma" - mondta Csáky. Grigorij Meseznikov szlovák politológus szerint a felmérés alapján nem kizárt, hogy mindkét párt bejuthat a parlamentbe.

"A közepes választói részvétel mellett, mintegy 55 százalék esetében, az MKP-nak elég lenne ez a támogatás a parlamenti küszöb átlépésére" - véli az IVO társadalomkutató intézet elnöke. Szerinte a Híd lehetőségei attól függenek, milyen mértékben tudják majd megszólítani a szlovák választókat. "Az eddigi felmérések azt mutatják, hogy a szavazatok számát tekintve a párt támogatottsága összehasonlítható a szlovák és a magyar közegben. Vagyis ugyanannyi szlovák szavazatot kaphat, mint amennyi magyart" - fejtette ki Meseznikov. Szerinte ez az eredmény a Híd számára viszonylagos sikernek tekinthető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását