2024. május 17. - Paszkál

Vegyük fel a korán csengő telefont!

A héten kezdődik az idei Nobel-díjak átadása, elsőként hétfőn az orvosiról derül ki, hogy ki, vagy kik kapják.
2009. október 5. hétfő 08:58 - HírExtra
Kedden a fizikusok érintettek, a szerda a kémiai Nobelé, csütörtökön az irodalmit adják át, pénteken a Béke-Nobelt. A sorozat egy hét múlva, hétfőn folytatódik, akkor a közgazdászok teszik jól, ha felveszik a telefont kora reggel, mert a vonal másik végén valaki azt állíthatja, hogy egy ismeretlen norvég újságtól keresi a hívottat, ami díjat érhet. Geir Lundestad, a Norvég Nobel Intézet igazgatója - akinek az a tiszte, hogy a közzététel előtt pár órával értesítse a díjazottat -, gyakran folyamodik ilyen cselhez, nehogy a sajtó idő előtt megneszelje a szenzációt. Az öttagú Nobel-bizottság annyira ügyel a hírzárlatra, hogy a nyertes hazájának külügyminisztériumát is csak röviddel a bejelentés előtt tájékoztatják.

A matematikusok azonban nyugodtan hagyhatják csörögni telefonjukat, ők biztos nem kapnak Nobel-díjat. Alfred Nobel ugyanis, a dinamit atyja, a díj alapítója őket állítólag bosszúból kizárta a díjazhatók köréből, mert úgy találta, hogy felesége túl jóban volt egy matematikussal.

Bár közgazdasági kategóriájút sem alapított, az azonban mégis van, ám csak 1968 óta, a svéd központi bank kezdeményezésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását