2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szijjártó a hitelezésről: "eső után köpönyeg"

Szijjártó Péter szerint "eső után köpönyeg" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezése a devizahitelezés szabályozásáról; a Fidesz elnöki stábjának vezetője ezt kérdésre közölte hétfőn sajtótájékoztatón a Parlamentben.
2009. október 5. hétfő 16:55 - HírExtra
A politikus egy 2007. október 15-i, fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslatra emlékeztetett, amelyben az egyre nagyobb méreteket öltő devizahitelezés veszélyeire mutattak rá, illetve kezdeményezték, hogy kötelezzék a bankokat a devizahitelezés veszélyeire, hátulütőire, esetleges nehézségeire való figyelemfelhívásra.

"Bebizonyosodott: igazunk lett" - fogalmazott Szijjártó Péter, aki indoklásképpen kiemelte, hogy a devizahitelt felvevő családok egy jelentős része rendkívül nehéz helyzetbe került. 2007 októbere óta azonban "a füle botját sem mozdította senki", akinek ez dolga lett volna - jegyezte meg.

Véleménye szerint a kormány elmúlt kétéves semmittevése ebben az ügyben egy "rendkívül inkorrekt" hozzáállás az emberek szempontjából, hiszen az, hogy a kormány nem tett semmit a devizahitelesek érdekében, az alapvetően kérdőjelezi meg az alkalmasságát. Az a kormány ugyanis, amely két éven keresztül nem vesz észre egy ilyen folyamatot, és nem lép fel ellene, az egyértelműen alkalmatlan - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy ettől függetlenül támogatják-e a jegybank kezdeményezését, Szijjártó Péter úgy reagált: ezt akkor tudja megválaszolni, ha látták a leírt javaslatot.

Simor András, az MNB elnöke az MTI-vel vasárnap közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank a napokban a devizahitelezés kockázatait érdemben csökkentő szabályozás mielőbbi megalkotását kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál.

A javasolt szabályozás célja egyfelől az, hogy csökkentse az ország sérülékenységét, amelynek kockázatát a pénzügyi válság is megmutatta, illetve az, hogy mérsékelje azt a kockázatot, amit a lakosság számára jelent a devizahitelek felvétele, azok árfolyamkockázata - mondta a jegybank elnöke.

Simor András szerint az MNB által javasolt szabályok hatására erőteljesen javulna a magyar pénzügyi közvetítőrendszer és a magyar gazdaság stabilitása.

A javasolt szabályozási koncepció szigorú jövedelem feltételeket írna elő a hitelfelvevőknek, és a forint hiteleknél lazább, a devizahiteleknél súlyosabb fedezeti követelményeket állapítana meg. A gépjárművásárlásokhoz kapcsolódó hiteleknél öt évben maximálná a futamidőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását