A magas vérnyomás új okát fedezték fel

A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek hiányoznak bizonyos vérzsírjaik - állapították meg német kutatók egy különleges eljárással. Bizonyos termékeket fogyasztva azonban ez orvosolható, a vérnyomás pedig csökkenthető.

A drezdai orvosi egyetem és a Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai és Genetikai Intézet kutatói tömegspektrométerrel elemezték olyan betegek vérzsírjait, akik elhízottak voltak, magas volt a vércukorszintjük, anyagcserezavarral küszködtek és/vagy magas volt a vérnyomásuk.

Az eljárással felismerhető az anyagok szerkezete és összetétele. A magas vérnyomásban szenvedők mindegyikénél kórosan alacsony volt a vérzsírok egy bizonyos csoportjának, az éter-foszfolipidek szintje. Tervszerű étkezéssel azonban a hiányt pótolni lehet.

A zsírháztartás egyensúlyát a szójababban, pórsáfrányban, tojásban és halikrában gazdag táplálkozás állíthatja helyre, amely egyúttal a vérnyomást is a normál érték felé tereli - közölték a kutatók a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint (www.welt.de).

Az orvosok közlése alapján az ipari országok népességének 10-50 százalékát érinti az artériás hipertónia, azaz a tartósan 140/90 feletti vérnyomás. Ennek különféle kiváltó okai lehetnek, a hormonháztartás vagy a szív-érrendszer zavara éppúgy, mint a múltbeli vesebántalmak. A betegség hosszú távú következményei a koszorúerek elmeszesedésétől kezdve a szívinfarktusokon és veseelégtelenségen át egészen a szélütésig terjednek.
Forrás: MTI