2024. április 20. - Tivadar

Mi kell a szívünknek? Végre kiderült!

A nagy szívkockázattal élő emberek körében három olcsó gyógyszer - egy sztatin, egy vérnyomáscsökkentő és kis dózisú aszpirin - kombinációja nyolcvan százalékkal csökkentette a szívroham és a szélütés kockázatát.
2009. október 2. péntek 14:25 - HírExtra
Az egyszerű, olcsó és hatékony módszer a diabéteszes és a szívbeteg pácienseket óvhatja meg a szívrohamtól és a szélütéstől.

Az Amerikai Szívtársaság adatai szerint a diabétesszel élő embereknél kettő-négyszeres a valószínűsége a szívroham vagy a szélütés előfordulásának, ezen a vércukorszint karbantartása sem változtat jelentősen.

Az American Journal of Managed Care című szaklapban megjelent tanulmány szerzői 68 560 diabéteszes és szívbeteg ember egészségi állapotát követték nyomon a két évig tartó gyógyszeres kezelés után még egy évig. A résztvevők napi 40 milligramm lovasztatin hatóanyagú koleszterincsökkentő szert, 20 milligramm lizinopril hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt, valamint kis dózisú aszpirint szedtek.

James Dudl, a kutatás vezetője elmondta, hogy a receptek kiváltásának gyakorisága alapján megállapították, ki szedte végig a szert, és ki hagyta el időközben. Még azoknál az embereknél is, akik a teljes időtartamnak csupán 22 százalékában szedték a gyógyszereket, 60 százalékkal csökkent a szívroham és a szélütés kockázata. Azoknál, akik végig kitartottak az előírt kezelés mellett, 80 százalékkal kevesebb ilyen esemény következett be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását