2024. május 11. - Ferenc

A Fidesz szerint a Bajnai-csomag megöli az oktatást Szombathelyen

Négyszázötven-ötszázmillió forintot vonhat ki Szombathely közoktatási rendszerének finanszírozásából a "Bajnai-csomag", amennyiben jelenlegi formájában fogadják el a központi költségvetést - jelentette ki hétfőn sajtótájékoztatón Rettegi Attila, a szombathelyi önkormányzat oktatási bizottságának Fideszes elnöke.
2009. október 5. hétfő 19:54 - HírExtra
Egy ilyen mértékű megszorítást nyilvánvalóan nem lehet végrehajtani a tanév közben, hiszen június 30-ig változatlan feladatellátásról kell gondoskodni, vagyis Szombathely városának kell megfinanszíroznia a normatív támogatásból kieső pénzt, amire a jelenlegi önkormányzati költségvetésben, amelynek rendszerint év végére milliárdos hiányokkal kell szembenéznie, egyszerűen nincs fedezet.

Különösen hátrányosan érinti a normatívák tervezett változása a művészeti oktatást és a két tannyelvű oktatást. A művészeti oktatás területén elsősorban az alapfokú művészeti oktatás normatívái csökkennek, ami Szombathelyen a Bartók Béla Zeneiskolát és a Váci Mihály utcai általános iskolát érinti. A normatíva-csökkenésből várhatóan jövőre 18 millió forintos hiány keletkezik e két intézmény finanszírozásában, míg a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában 6 millió forintos hiány keletkezik.

"A zeneiskola esetében nyilván a szülőknek és az önkormányzatnak kell majd mélyebben a zsebébe nyúlnia" - mondta.

Rettegi Attila hozzáfűzte: különösen hátrányos Szombathely számára a két tannyelvű oktatás kiegészítő támogatásának tervezett csökkentése, jövő szeptembertől pedig tervezett megszüntetése. Szombathelyen éppen a jelenlegi városvezetés akart elindítani egy nyelvoktatási programot, amely egyébként is többlet költséget jelent a városnak.

"Akkor azt ígérte Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő, hogy a nyelvoktatás ügyében többlet normatíváért lobbizik" - emlékeztetett a Fideszes politikus.

Szombathelyen több iskola is "rámozdult" a két tannyelvű képzésre, elindultak két tannyelvű osztályok, a város pedig döntés előtt áll, hogy tudja-e vállalni a kieső összeg finanszírozását.

Rettegi Attila a sajtótájékoztatón felszólította Ipkovich György polgármestert, hogy szocialista országgyűlési képviselőként minden lehetőt tegyen meg azért, hogy a Szombathely oktatását és költségvetését ellehetetlenítő megszorításokat a kormányzat vonja vissza és jelenlegi formájában semmiképp ne szavazza meg a költségvetést.

Sági József, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke arról szólt: összességéből Szombathely költségvetéséből 700-800 millió forintot vonnak ki a tervezett újabb megszorítások, szavai szerint nincs hová hátrálni, az önkormányzat működőképessége kerül veszélybe.

Ipkovich György polgármesternek elő kellene állnia egy olyan tervvel, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a normatíva várható csökkenése miatt, pontosan meg kellene jelölnie, hogy mely területektől mennyi pénzt kíván megvonni - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását