2024. április 28. - Valéria

Tovább cseszekednek egyes csehek

Cseh szenátorok csoportja, amely az alkotmánybíróságon tett panaszt a lisszaboni szerződés ellen, az ír népszavazás igenje után sem vonja vissza beadványát. "Beadványunkat nem Írország, hanem Csehország miatt fogalmaztuk meg" - mondják.
2009. október 4. vasárnap 16:42 - HírExtra
A 17 jobboldali szenátor, akik kedden fordultak a testülethez, azt kérik az alkotmánybíróságtól: foglaljon állást abban a kérdésben, hogy az Európai Unió egy nemzetközi szervezet vagy egy szuperállam, illetve hogy az európai szabályokat értelmező Európai Bíróságon keresztül nem lesz-e megkerülhető a cseh alkotmánybíróság.

A kérdések lényege: nem sérül-e a lisszaboni szerződés elfogadásával a Cseh Köztársaság szuverenitása.

Miután az írek a megismételt népszavazáson pénteken igent mondtak a szerződésre, több cseh politikus is felszólította a szenátorokat: vonják vissza beadványukat, s ne hátráltassák a dokumentum Prága általi ratifikációját. "Kivárjuk a bíróság döntését" - húzta alá Oberfalzer.

Prágában közölték: Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök szombaton telefonon felhívta cseh kollégáját, Jan Fischert, s konzultált vele a kialakult helyzetről. "Szó sincs semmiféle nyomásról" - állítja Fischer.

Közölte, hogy szerdán Brüsszelbe utazik, ahol a svéd kormányfővel, az Európai Unió soros elnökével, valamint José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytat megbeszélést a lisszaboni szerződésről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását