2024. május 5. - Györgyi

A kanadai ˝hamupipőke˝ sajt a világ legjobbja

Egy kanadai kecskesajt, a Cendrillon (Hamupipőke) lett az idén a világ legjobb sajtja. A francia ajkú Québec tartományból való, 2005 óta gyártott különlegesség a Kanári-szigeteken rendezett World Cheese Awards 2009 nevű versenyben végzett az élen - közölte a gyártó, az Alexis de Portneuf sajtház.
2009. október 3. szombat 09:10 - HírExtra
A díjat minden évben a sajt világkongresszuson adják át. Idén a világ minden tájáról érkezett 300 szakértő kóstolt, és választott a világ 34 országából benevezett 2440 termék közül. Az indoklás szerint a győztes sajt hamvas, "savanykás ízű kecskesajt, egy kissé pikáns zamattal, amely idővel intenzívebbé válik".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2009. október 23. 19:58
MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva,
...
2009. október 3. 12:11
#2 - hajnaltól délig nem írt oda semmit! és akkor utána most, elköszönéshez talán? | 2009. október 03. 12:00

" A nap mottója:

Ki mint vet, úgy arat. "

Ja, és mi volt az a Csé kedvence dal Hafanja... ön által? Csak nem "zenehíd"? (Láttam, fenn volt Csé is...
...
2009. október 3. 11:34
+ forrás adalék volt? (e cikket követően):
http://www.google.hu/search?hl=hu&q=A+kecskesajt+k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se+ma+is+f%C5%91leg+kis+k%C3%A9zm%C5%B1ves+sajtm%C5%B1helyekben+vagy+parasztgazdas%C3%A1gokban+t%C3%B6rt%C3%A9nik.+Kecskesajtot+sok+orsz%C3%A1gban+&sourceid=navclient-ff&rlz=1B3GGGL_huHU244HU244&ie=UTF-8
--
"Kecskesajtok




A sajtoknak egy egészen különleges csoportját képezik. A kecskesajt készítése ma is főleg kis kézműves sajtműhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik. Kecskesajtot sok országban (Hollandia, Németország, Svájc, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Közel-Kelet) készítenek, de legnagyobb számban és sokféleségben leginkább Franciaországban." stb.
-
(Áttekinthetetlenül sokféle fajta és változat létezik. Sokszor juh és/vagy tehéntejet is kevernek hozzá. A tej lehet nyers és pasztőrözött. A sajttészta tulajdonságai és az érlelés, illetve ettől függően az íz és az aroma alapján 3 alaptípust lehet megkülönböztetni.
- Az első esetben az alvasztásnál a tejsavképződés a döntő, az oltó hatása csekély. A sajttészta fehéres tömör, szerkezete finoman szemcsés.
- A második típusnál a tejsav és az oltó hatása kiegyensúlyozottabb, mint pl. a camembert-hez hasonló sajtoknál.
- A harmadiknál az oltó hatása van enyhén túlsúlyban.

Formázásuk is igen sokféle, 4 féle alaptípust különböztetnek meg. (Alvadékot formákba öntik, sajtkendőben lecsöpögtetik, finomra kikeverik, vagy a töretet formázzák.)
Kecskesajt lehet bevonat nélkül, vagy aranysárga-barnás felülettel, penészbevonattal, élesztős vagy rúzsos külsővel. Van, amelyikre porrá tört faszenet szitálnak, s ehhez gyakran kevés konyhasót is adnak.
A tej fajtájától, s az elkészítés módjától és az érleléstől függően az íz az enyhe krémestől a kifejezetten erőteljesig terjedhet. Némelyeket törkölyben érlelnek, másokat zöld- vagy más fűszerekkel, levelekkel borítanak, így még különlegesebb aromát kapnak a sajtok. Máskor a fűszeres adalékokat az alvadékba keverik bele.
Zsírtartalmuk a sza.-ban általában 45%, a szárazanyag legtöbbször 40-45% között van.)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását