2024. április 30. - Katalin, Kitti

Soha nem látott mélyponton a gólyaállomány

Az idei számlálás során kiderült: minden eddiginél kevesebb fehér gólya fészkelt Baranyában a nyáron.
2009. október 2. péntek 16:59 - HírExtra
Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának irodavezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a nyári felmérés során összesen 244 gólyafészket vettek nyilvántartásba. Ezek közül 48 bizonyult lakatlannak, míg 10 fészket csak magányos gólyák foglaltak el. A fészkelőpárok száma 186 volt, ami 23 párral, azaz több mint 10 százalékkal kevesebb az előző évinél. 1996-hoz viszonyítva pedig 38 százalékkal kevesebb gólya telepedett le Baranyában.

Bank László szerint a csökkenés várható volt, miután a költési szempontból katasztrofális 2005-ös évben mindössze 166 fióka repült ki a baranyai fészkekből a szokásos 450-550 helyett. Ezek a fiókák pedig idén érték el ivarérettségüket, de alacsony egyedszámuk nem pótolhatta a természetes elhullásból eredő veszteségeket. "Még annak is örülhetünk, hogy csak ekkora visszaesés történt" - véli az irodavezető.

Mint mondta: a kedvezőtlen időjárás miatt a tavaszi vonulások elhúzódnak, amely tovább tizedelheti a gólyaállományt. Ez történt 1997-ben, 2001-ben és 2005-ben is. Idén azonban szerencsére a gólyák még időben vissza tudtak érkezni, ezért az állománycsökkenés aránya még elviselhető mértékűnek tekinthető – tette hozzá.

Az idei felmérés azt mutatja: a gólyafészkek 75 százaléka villanyoszlopon, 17 százaléka épületen, 4-4 százaléka pedig önálló tartóoszlopon, illetve egyéb helyen (például hidroglóbuszon vagy szirénaoszlopon) található. A megye 122 településén fészkeltek a madarak, a legtöbb gólya ezúttal is Kölkeden (11 pár), Sellyén és Mohácson (8-8 pár) költött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását