2024. április 27. - Zita

Dollármilliárdokat szakíthatnánk az új influenzán?

Miközben itthon megkezdődött az új influenza elleni védőoltások beadása, a világ számos országában még csupán álmodnak a H1N1-től védő vakcináról. Magyarország rendelkezik saját fejlesztésű oltóanyaggal. De vajon mit nyer vele?
2009. október 2. péntek 07:49 - Nagy András
„Nekem (…) az a fontos, hogy jó minőségű és olcsó vakcina kerüljön a hazai gyógyszertárak polcaira. Hál’ istennek a magyar gyártmányú oltóanyag mindkét feltételnek megfelel, ami nagyon nagy dolog. Főként, ha azt nézzük, hogy óriási a nemzetközi kereslet az új influenza elleni védőoltásra, miután a föld összes gyártókapacitása csupán az össznépesség 10 százalékát képes lefedni. Meggyőződésem, hogy Magyarország még profitálhatna is abból, hogy saját oltóanyaggal rendelkezik.”

Az idézett nyilatkozat Mikola István, egykori egészségügyi miniszter szájából hangzott el a HírExtrának adott szeptember elejei interjúban. Portálunk munkatársa ekkor rákérdezett az ellenzéki szakpolitikusnál, mégis hogyan képzeli mindezt. Mikola István azt mondta, „ha a kormányzat ügyes, akkor jó sok oltóanyagot fölvásárol, és ő dobja a nemzetközi piacra a vakcinákat, nem pedig a cég”. (Az Omninvest Kft. – a szerk.) A fideszes egészségpolitikus szerint ezzel a húzással a kormány megfinanszírozhatná a teljes magyar népesség védőoltását.

Versenyképes vakcina, és magyar!

Szezonális influenza elleni védőoltások
A 3 évesnél idősebb kockázati csoportba tartozó személyek számára 1 300 000, míg a 3 éven aluli gyermekek térítésmentes szezonális influenza elleni védőoltására 10 000 adag oltóanyag áll rendelkezésre a 2009/2010-es influenza szezonban. Ezek az oltóanyagok központilag, a költségvetés terhére kerültek beszerzésre. A patikákban a szezonális influenza megelőzésére többféle vakcina is kapható orvosi rendelvényre.
Forrás: ÁNTSZ
Mikola István a HírExtrának azt is elmondta, ez ügyben már „ki is tette az irányjelzőt” Székely Tamás egészségügyi miniszternek, aki – állítása szerint – nem is zárkózott el a javaslat elől. Mikola lapunknak nyilatkozva hozzátette, ezt a fajta üzleti gondolkodást mindenképpen támogathatónak tartja, annál is inkább, mert a magyar influenza vakcina jóval olcsóbb, mint a külföldi készítmények.

Nos, lehet, hogy az egészségügyi kormányzat nem zárkózik el a javaslat elől, mi több, az is elképzelhető, hogy már tettek is lépéseket a Mikola István által felvázolt bombaüzlet nyélbeütése érdekében, mindenesetre nagyon jól titkolják. A HírExtra érdeklődésére az Egészségügyi Minisztériumban (EüM) annyit mondtak: a H1N1-elleni védőoltás ügyében forduljunk az ÁNTSZ-hez, ők az illetékesek. Fordultunk, vissza is irányítottak az EüM-höz…

Pontosabban azt mondták, keressük meg az oltóanyagot fejlesztő és gyártó pilisborosjenői illetőségű Omninvestet, hátha ők tudnak valamit az új influenza elleni vakcina esetleges exportjáról. A cég - vélhetően üzleti titoktartást fogadva - nem volt túl bőbeszédű, ám néhány dolgot azért elárult.

Németh Zsolt, az oltóanyaggyártó szóvivője nem tagadta, hogy az Omnivestnek szándékában áll a H1N1-vakcinát külföldre is értékesíteni, és abból sem csinált titkot, hogy ez ügyben már keresték a céget. A sajtóreferens szerint van elég gyártókapacitásuk ahhoz, hogy külföldi igényeket is kielégítsenek, de hangsúlyozta, hogy mindez csak a hazai kereslet kielégítése után tervezik. Mint mondta, az Omninvestnek megvannak külföldi partnerei, a kereslet pedig óriási - az más kérdés, hogy mennyi idő alatt lehet azokat kielégíteni.

Kicsiben is nagyot zsugázhatnánk


Pandémiás influenza elleni oltás
A pandémiás influenza ellen 4 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre az országos tiszti főorvos által meghatározott célcsoportok részére. A pandémiás influenza elleni védőoltási célcsoportokba tartozók és a szezonális influenza elleni védőoltásban részesítendők köre részben megegyezik. A pandémiás és a szezonális influenza elleni oltóanyagok egyidőben, különböző testtájékra beadhatók. Az oltásokat a súlyos betegség kockázatának kitett, a szezonális influenza által is veszélyeztetettek csoportjaival kell kezdeni, figyelembe véve a betegek állapotát, azaz a legsúlyosabb állapotúakat kell először oltani. Az első kiszállítás megkezdésének ideje: 2009. szeptember 29. Az első alkalommal országosan 650 ezer szezonális és 650 ezer pandémiás influenza elleni vakcina kerül kiszállításra. A második kiszállítás megkezdésének tervezett ideje: 2009. október 12.
Forrás: ÁNTSZ
A világon alig egy tucat országban működik olyan gyógyszergyártó, amely képes a H1N1 elleni vakcina előállítására. Az oltóanyag iránti hihetetlen keresletre jellemző, hogy amikor a nyár elején a svájci Novartis AG gyógyszergyár bejelentette, hogy elkészítette a védőoltás első – akkor még nem tesztelt – ampulláját, csak az Amerikai Egészségügyi Minisztérium részéről 289 millió dolláros megrendelés lapult a markában.

S bár a magyar Omninvest nyilvánvalóan nem vetekedhet a svájci óriáscég-csoport kapacitásaival (több millió adag/hét), némi éberséggel jókora haszonra tehet szert, ugyanis jó néhány ország még csak mostanában tárgyal a gyártókkal a vakcina beszerzéséről.

Köztük a Magyarországgal határos Szlovákia is, amely – a szlovákiai Új Szó értesülései szerint – két olyan gyógyszergyártóval tárgyal, amely még elő sem állította az oltást, nemhogy a szükséges engedélyeket beszerezte volna. Ez nagyjából azt jelenti, hogy északi szomszédainknál leghamarább januárban kezdődhet meg az új influenza elleni védőoltások tömeges beadása.

S bár tény, hogy Szlovákia a hírek szerint kirívóan nagy hátrányba került az új világjárvány elleni küzdelem terén, vélhetően akad még néhány ország a földön, amely igényt tartana az olcsó, ámde kiváló minőségű magyar H1N1 vakcinára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását