2024. május 8. - Mihály

Varga kudarcként értékeli

Az önkormányzati miniszter kudarcként értékeli, hogy nem tudták továbbvinni az önkormányzati reformot, ugyanakkor sikernek tartja a kistérségi összefogások megerősödését.
2009. szeptember 30. szerda 11:56 - HírExtra
Varga Zoltán szerdán a helyi önkormányzatok napja alkalmából rendezett budapesti konferencián települési vezetők előtt úgy fogalmazott: a demokratikus jogállam továbbfejlődése szempontjából kudarc az önkormányzati reform megtorpanása.

Mint mondta, ennek elsődleges oka nem szakmai, hanem politikai. Utalt arra, hogy módosítási terveiket az ellenzék nem támogatta, így nem tudták megváltoztatni a kétharmados parlamenti támogatást igénylő jogszabályokat.

Varga Zoltán ugyanakkor úgy látja, hogy a többcélú társulásoknak egyre inkább kézzelfogható eredményei vannak, így például javult a közszolgáltatások színvonala.

Azt hangoztatta, hogy az elmúlt hét év kormányai vállalták az önkormányzati reform megalapozásnak kötelezettségét és felelősségét, ám voltak, akik ellenérdekeltek voltak a reformfolyamat végigvitelében.

A szakminiszter szerint közhely, hogy az önkormányzati rendszer átfogó megújításra szorul. Ezzel összefüggésben úgy vélte: "a helyi autonómia elsődlegességének minden más szempontot háttérbe szorító felfogása működési zavart okozott és okoz, és ezzel éppen a helyi választópolgárok érdekeit sérti".

Mint hozzátette, a hatékony működést, a közszolgáltatások színvonalát és az állampolgári esélyegyenlőséget veszélyezteti a szétaprózódott településszerkezet, valamint a települési önkormányzatok rendkívül széles feladat- és hatásköre közötti ellentmondás.

Varga Zoltán úgy látja, az állam szerepe az elmúlt közel két évtizedben folyamatosan változott és az európai uniós kihívások is új típusú megoldásokat kívánnak. Mint mondta, visszatérően felmerül a hatalmi súlypontok áthelyezésének igénye, a tényleges decentralizáció.

A szakminiszter szerint az új globális és lokális viszonyok felvetik az állam és az önkormányzatok megújításának az igényét. Ezzel összefüggésben úgy vélte: egyre érzékelhetőbb az "érdemi középszint", az erős hatáskörű területi önkormányzat hiánya.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án nyilvánította a helyi önkormányzatok napjává szeptember 30-át, annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását