2024. május 3. - Tímea, Irma

Csomagoljunk össze! Irány a világűr!

Tulajdonképpen nincs már kétség, hogy lassan az átlagember is az űrbe juthat, és kívülről pillanthatja meg szülőbolygóját, kipróbálhatja a súlytalanságot, sőt, akár más bolygókra is léphet. Ötven évvel ezelőtt ez még csak álom volt. Ötven év múlva feltehetően megvalósul.
2009. szeptember 30. szerda 12:46 - Kanizsai Ádám
Újabb magánember az űrben

Szeptember 30-án indulhat az űrbe a Szojuz TMA-16-os orosz űrhajó. Makszim Szurajev orosz, és Geoffrey Williams amerikai űrhajóssal, valamint egy űrturistával. Ha minden rendben megy, Guy Laliberte, kanadai milliárdos is körülnézhet a Nemzetközi Űrállomáson.

A csapat már hivatalosan is rajtolhat, az illetékes szervek jóváhagyták a Bajkonurból induló kilövést. Voltak olyan jellegű tervek is, hogy a Roszkoszmosz elnevezésű orosz társaság egy saját űrhajót építsen a turisták számára, de erről letett.

A Roszkoszmosz tárgyalt a Space Adventures céggel a külön gép lehetőségeiről. Ez megmaradt az ötlet szintjén, ugyanis Anatolij Perminov, az orosz szervezet elnöke elmondta, hogy a Szojuzokat építő Energija vállalat erőforrásait a Roszkoszmosz és a NASA megrendeléseire fókuszálta. Ezek után azonban vannak reális esélyei egy valódi űrturizmussal foglalkozó program megvalósításának.

Előzmények

A hét űrturista listája
Denis Tito (2001. április 28. – május 6.) amerikai üzletember, a Jet Propulsion Laboratory korábbi kutatója, a Szojuz TM-32 űrhajó fedélzetén.
Mark Shuttleworth (2002. április 25. – május 5.) dél-afrikai üzletember, aki internetes szolgáltatások révén lett többszörös dollármilliomos, a Szojuz TM-34 űrhajó fedélzetén.
Gregory Olsen (2005. október 1-15.), amerikai üzletember, nagy érzékenységű kamerákat gyártó cég tulajdonosa, a Szojuz TMA-7 űrhajó fedélzetén.
Anousheh Ansari (2006. szeptember 18-29.), iráni származású amerikai üzletasszony, a Prodea Systems, Inc. cég tulajdonosa, a Szojuz TMA-9 űrhajó fedélzetén.
Charles Simonyi (2007. április 7-21.), magyar származású amerikai szoftverfejlesztő és üzletember. A Szojuz TMA-10 űrhajó vitte fel az ISS-re. Ő a második magyar, aki az űrben járt.
Richard Garriott (2008. október 12–23.), amerikai üzletember, aki videojátékokból szerezte vagyonát, a Szojuz TMA-13 űrhajó vitte fel az ISS-re.
Charles Simonyi (2009. március 26.–április 8.) az első űrturista, aki másodszor is járt az ISS-en. Második útja alkalmából a Szojuz TMA-14 űrhajó vitte fel.
Guy Laliberté hivatalosan a hetedik űrturista. Az első ember, aki nem „hivatalos” úton volt a világűrben, tehát szakmailag nem értett az űrkutatás egyik területéhez sem és saját zsebből állta a költségeket, Denis Tito amerikai üzletember volt. Azonban korábban is volt űrutazásra példa, persze egy kicsit másként.

Az űrkutatás hivatalos (a Nemzetközi Repülő Szövetség szerint 100 km-es magasságban kezdődik az űr) kezdeti időpontja 52 évvel ezelőtt, 1957-ben volt, amikor az első szovjet műhold, a Szputnyik-1 elhagyta a Föld légkörét és Föld körüli pályára állt.

A szovjetek nem vártak sokáig az űrversennyel, és egy hónappal a Szputnyik-1 fellövése után kipróbálták, hogy egyáltalán bármilyen élőlény kibírja-e az űrben lévő körülményeket és a súlytalanság állapotát. Ha ragaszkodunk a mai értelemben vett űrturista kifejezéshez, akkor az első alany, Lajka is annak számított. Az eb valószínűleg már a felszállás után elpusztult, mégis bebizonyította, hogy az emlősök kibírják az ott uralkodó fizikai törvényeket. Persze nem úgy, mint a mai önkéntesek, akik nincsenek leláncolva és jobb esetben normális ételhez juthatnak.

1961-ben a Vosztok-1 fedélzetén jutott az első ember, Jurij Gagarin az űrbe. „Súlytalanságban vagyok. Látom a Földet. Látom a felhőket. Jól érzem magam. Milyen gyönyörű…” – ezek voltak az első űrhajós szavai, ahogy megpillantotta bolygónkat. Gagarin sikeresen visszatért a Földre, bebizonyosodott: emberi űrutazás lehetséges.

'69-ben holdra szállt Neil Armstrong. De ezt mindenki ismeri.

Ugyan nem kimondottan az űrturista kategóriába tartozik, de 1986-ban Christa McAuliffe amerikai tanár már közelről szemlélhette volna a sötét anyagot. De sajnos nem tette, mert a felszálló Challenger katasztrófájában mindenki életetét vesztette.

Fél űrturista

Úttörőnek nevezhetnénk Akijama Tojohiro japán újságírót, aki 1990-ben járt a MIR űrállomáson. Igaz ő tudosítások mellett a tudományos munkában is aktívan részt vett. Az ő repülését azonban még munkaadója állta 28 millió dollárért.

Az első szervezet a magánembereknek

Mivel a dollármilliós nagyságrendű árak mellett rendkívül kevés ember képes igénybe venni a szolgáltatásokat, ezért létrehozott a MIR egy olyan pénzügyi szervezetet, mely az űrbe indulók költségeinek egy részét átvállalja. Az első privát utazások 2000-ben voltak és mind a MirCorp nevéhez köthetők.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. október 1. 23:45
Ma már nem álom a világür nekem sem.Csak az a baj,hogy az Oroszok 20 millió dollárról 35 millióra emelték az ürutazás diját.Ugyhogy még egy évet kell rá spórolnom...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását