2024. május 17. - Paszkál

Az ingyenes étkeztetés megmarad

A szegény és a hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetésének támogatása nem változik, vagyis ez jövőre is ingyenes marad a számukra - közölte a kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón az elmúlt napok ezzel kapcsolatos sajtóhíreire reagálva.
2009. szeptember 30. szerda 16:30 - HírExtra
Szollár Domokos elmondta: az ingyenes, illetve kedvezményes étkeztetés jogosultsági feltételei valóban változtak, de pozitív irányban.

Szeptember 1-jétől öt százalékponttal emelkedett a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménynél az egy főre figyelembe vehető jövedelem mértéke, és ezzel az ingyenesen étkező gyermekek köre várhatóan emelkedik - közölte a kormányszóvivő.
Kitért arra: a 2010-es költségvetési törvényjavaslat az ingyenes étkezésre gyermekenként évente 22.500 forint normatívát biztosít. Félreértésre - mint mondta - az adhatott okot, hogy ez kevesebb, mint a 2009-es összeg.

A kormányszóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány nemcsak ebből a normatívából finanszírozza a szegény és a hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetését, hanem támogatásokból is. Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatoknál a normatív támogatás automatikusan kiegészül a jelenlegi támogatás összegére. Tehát ennél az 1500-1800 önkormányzatnál a támogatás mértéke a jövő évben nem változik - közölte.

A kormányszóvivő kiemelte: a Pénzügyminisztérium vizsgálja, hogy a többi önkormányzat esetében - amennyiben saját bevételei nem teszik lehetővé - hogyan lehet garantálni, hogy a szegény és a hátrányos helyzetű gyermekeknek továbbra is ingyenes legyen az étkeztetése.

Mint mondta, jelenleg a szakmai munka folyik, a felmérés eredménye a jövő héten várható. Ennek ismeretében a döntést a költségvetési törvény tárgyalásának parlamenti szakaszában vezetik át.

A gyermek-közétkeztetésben összesen mintegy 978 ezer gyermek részesül. Kedvezményes étkeztetésre 369 ezer gyermek jogosult, ezen belül 204 ezer gyermek étkezik ingyenesen.

Idén nagyjából 530 ezer gyermek jogosult rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre. A kedvezményekre jogosultságot az önkormányzat jegyzője egy évre állapítja meg, ha az egy főre jutó jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 125 százalékát, vagyis ebben az évben a 35.625 forintot. Egyéb esetben - egyedülálló, beteg fogyatékos gyermek esetében - az öregségi nyugdíjminimum 135 százalékát, vagyis 38.450 forintot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását