2024. április 28. - Valéria

Így mentik a politikusok a pénzüket

A nagy üzlet, amely értelmében nem kell a kocsikat és a házakat feltüntetni a vagyon nyilatkozatban, de a rokonok sem kapnak a semmiből százmilliós ingatlanokat: lízing. Tökéletes megoldás "pénzmosásra"?
2009. szeptember 25. péntek 07:56 - Pásztor Balázs
Azt mondják, hogy a madarak azt csiripelik...

Mi az a Lízing?
Olyan ügyletfajta, ahol két szereplő, a lízingbe adó és a lízingbe vevő meghatározott időre köt egymással szerződést. A lízingbe adó vállalja, hogy a szóban forgó eszközt, a lízingtárgyat megvásárolja, és a lízingbe vevő részére átengedi annak használati jogát. Cserébe a lízingbe vevő köteles lízingdíjat fizetni, amely a vételár kamatokkal növelt értékének adott naptári időszakra eső része (hónap, év… stb.). A lízingszerződés lejártakor a lízingtárgy automatikusan, vagy maradványérték megfizetése ellenében a lízingbe vevő tulajdonába kerülhet, attól függően, hogy hogyan állapodtak meg a lízingszerződés megkötésekor. A lízing jellemzően több kiegészítő szolgáltatást is magában foglalhat, például: biztosítási, vagy vámügyintézés, szállítás… stb. (lizingpercek.hu)
Szerkesztőségünk érdekes információ birtokába jutott: egy nevét elhallgatni kívánó személy állításai szerint megvan a módszer, hogy miként "mossák" tisztára, vagy tüntetik el vagyonukat a politikusok. A dolog nagyon egyszerű: lízingnek hívják.

A lízing lényege, hogy valaki egy tulajdonában lévő ingatlant vagy ingóságot, valakinek a használatára odaadja, egészen addig, amíg az illető az előre meghatározott havi részletekkel és kamatokkal ki nem váltja a lízing tárgyát - mert ekkor az automatikusan az ő birtokába kerül. A használati díjakat természetesen a „bérlő” fizeti, és a lízing tárgya az ő könyvelésében is szerepel - a tulajdontól eltekintve.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a politikus kinéz magának egy kocsit vagy házat és megbeszéli egy ismerőse cégével, hogy segítsen neki egy kicsit. A cég megveszi az adott tulajdont - legyen esetünkben a példa kedvéért ez egy ház - majd mivel ez nem neki, hanem a politikusnak kell, ezért lízingre adja neki. Ha a ház értéke százhuszonkét millió forint, akkor a politikus ad a cégnek százhúszat, majd azt a maradék kétmilliót, 20 éves lízingszerződésben, havi részletekkel kifizeti (az így kijött törlesztőrészlet nevetségesen alacsony).

Ezt nem azért csinálják, mert a politikusnak ne lenne további két milliója a házra, hanem mert így az ingatlannak a cég a tulajdonosa, a politikus „csak” tulajdonosi jogokat gyakorol - így a vagyonnyilatkozatban és az APEH-ügyekben sem kell feltüntetni azt. Természetesen ilyen szerződést olyan épületre nem lehet kötni, ahol életvitelszerűen lakik az illető - az ilyenek általában a nagymama nevére lesznek bejegyezve - de minden másra igen.

Tovább is van, mondjam még?

A lízing maximális ideje egy háznál 20, egy gépkocsinál 6 év. Ha lejárna, akkor a lízing tárgya, a politikus tulajdonába kerülne - de ezt ő persze nagyon nem akarja. Így gépkocsinál egyszerű a megoldás: 5 év tíz hónap után a politikus átveszi azt a maradék két hónap kifizetésével, majd még aznap bemegy az autókereskedésbe, beadja az autót, és az érte kapott összeget felhasználva vesz egy új kocsit - a fennmaradó részt természetesen lízingre. Így a gépkocsi ismét nem az ő tulajdona lesz - hivatalosan. Forrásunk szerint van olyan 9 fős politikus-dinasztia, aki ezzel a módszerrel 15 év alatt több mint 70 autót fogyasztott el - és egyik sem volt olcsó.

A házaknál ez egy kicsit bonyolultabb dolog, ott újabb lízingszerződést kell kötni egy másik céggel - de természetesen minden megoldható. Igaz vannak olyan ex-politikusok, akiket húsz év után már nem fog zavarni, ha a nevükre íródik egy-két (tucat) ingatlan. Elvégre velük már a kutya sem fog foglalkozni.

Természetesen van ennek egy árnyoldala, de az olyannyira apró, hogy szinte nem is létezik. Gépkocsiknál köbcentinként 24 forintot kell fizetni mind átvételkor mind a lízingszerződés megkötésekor. Ez egy nagyobb járgánynál 75 és 150 ezer forint között változik, ami egy politikusnak nem igazán nagy összeg. Ingatlannál kétszer kell illetéket fizetni - szintén a lízing kezdetén és végén - de számukra ez se számottevő.

Kik a jómadarak?

Informátorunk több nevet mondott, de mivel ezek bizonyosságát nem tudjuk megerősíteni, így konkrét neveket egyelőre nem közlünk. Annyit viszont elárulhatunk, hogy mindkét nagy parlamenti párt oldaláról vannak országgyűlési képviselők és kifejezetten nagy nevek is a kicsit sem rövid listán. Mindenesetre az opció létező jogi kiskapu, így nem csak azon érdemes elgondolkozni, hogy kik mások használhatják még ezt a módszert vagyonrejtésre és pénzmosásra, de arról is, hogy hogyan lehetne a kiskaput bereteszelni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. szeptember 25. 12:27
Nem is tudom, miért nem lep meg. De ezt vajon az adóügyi szakemberek is olvassák?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását