2024. május 20. - Bernát, Felícia

Obama megköszönte Magyarországnak

Bajnai Gordon miniszterelnök kétszer is találkozott a napokban New Yorkban Barack Obama amerikai elnökkel, aki megköszönte Magyarországnak a guantánamói fogoly befogadását.
2009. szeptember 24. csütörtök 18:34 - HírExtra
"Köszönetet mondott Magyarország kiállásáért, azért, amit tettünk, például Guantánamo ügyében" - mondta a kormányfő csütörtökön az MTI-nek. "Nagyon impresszívnek nevezte azt, ami Magyarországon történik, nagyon világos véleménye van az elmúlt hónapok eseményeiről" - fogalmazott Bajnai Gordon, aki az ENSZ Közgyűlés ülésszakának alkalmából, illetve az amerikai elnök által adott előző esti fogadáson találkozott rövid időre Obamával.

Azzal kapcsolatban, hogy napirenden van-e még washingtoni látogatásának, Obama elnökkel való esetleges találkozójának a terve, a kormányfő azt mondta: "nem beszéltünk erről, nem is volt ez téma". Hozzátette: egy találkozónak természetesen van jelképes jelentősége, "de ennél sokkal fontosabb, hogy az a szövetségesi viszony, az a gazdasági együttműködés, amely Magyarország és az Egyesült Államok között van, hogyan alakul, nekem ez a fontos". Megjegyezte, az amerikai elnöknek nyilván ezer dolga van a válságkezeléssel, "nem könnyű egy ilyen találkozót összehozni".

Elmondta, Obama elnöknek kifejtette: kormányának az a célja, hogy "Magyarország ne a probléma, hanem a megoldás része legyen a világ fontos ügyeiben, meg a saját ügyeinkben is".

Bajnai Gordon csütörtök reggel New York-i zsidó vezetőkkel találkozott, akik a magyarországi helyzet felől érdeklődtek, és kifejezték, aggasztják őket a szélsőségek, a Jobbik előretöréséről szóló hírek. Szóvá tették, hogy mintha Magyarországon egyre többen lennének, akik elfeledkeznek a XX. század szörnyű tanulságairól. "Ezt az aggodalmat igyekeztem tompítani és világossá tenni, hogy a kormány nagyon markánsan fellép a szélsőségek ellen" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását