2024. május 15. - Zsófia, Szonja

ENSZ: tömeges kivonulás Ahmadinezsád beszéde alatt

A 27 EU-tagállam többsége, köztük Magyarország küldöttsége tüntetőleg kivonult szerdán az iráni elnök beszéde alatt az ENSZ Közgyűlés ülésszakának általános vitájáról - közölte Bródi Gábor ENSZ-nagykövet.
2009. szeptember 24. csütörtök 11:15 - HírExtra
Mahmúd Ahmadinezsád ugyan nem kérdőjelezte meg a holokausztot vagy Izrael állam létét, de nemzetközi zsidó összeesküvésről és a palesztin néppel szembeni genocídiumról beszélt. Az egyes EU-országok delegációi egymás után hagyták el az üléstermet, tüntetőleg távozott néhány karibi ország küldöttsége, és üresen maradtak az Egyesült Államok, Kanada és Izrael képviselőinek helyei is.

Bródi arra a kérdésre, hogy - az előzetes közlések dacára - miért nem volt egységes az EU fellépése, elmondta: az iráni elnök csak áttételesen utalt azokra a gondolatokra, amelyekről az EU-tagállamok előzetesen, a kivonulás lehetséges okaiként megállapodtak, s ebben a helyzetben nyilván több állam úgy gondolta, ez még nem üti meg a távozás szintjét.

Az AFP francia hírügynökség tucatnyinál is több kivonuló országról beszélt tudósításában, név szerint megemlítve Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot, az Egyesült Államokat, Dániát, Magyarországot, Argentínát, Costa Ricát, Uruguay-t, Új-Zélandot és Ausztráliát.

Ahmadinezsád egyébként hosszú "vádbeszédet" mondott, bírálva a világ jelenlegi állapotát, s bár burkolt szavakkal, de újból elővette a "zsidó összeesküvésről" szóló téziseket. "Immár elfogadhatatlan, hogy fejlett hálózatainak köszönhetően a világ nagy részén egy kisebbség uralja a politikát, a gazdaságot és a kultúrát. S hogy a rabszolgaság egy új formáját teremtse meg, s kárt okozzon más nemzetek hírnevének, csak azért, hogy elérje rasszista céljait" - szögezte le az iráni elnök. Ahmadinezsád emellett - az Egyesült Államokra, s az amerikaiak iraki, illetve afganisztáni beavatkozására utalva - közölte: "elfogadhatatlan, hogy csapatokat küldjenek több ezer kilométerre, hogy ott háborút vívjanak, vért ontsanak, terrort és megfélemlítést terjesszenek."

Ahmadinezsád beszéde alatt több ezren tüntettek az ENSZ-székház előtt az iráni elnök ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2009. szeptember 24. 12:03
Ennyi országban uralkodik és vezényel "izrael". Ennek az az előzménye, hogy az "izraeli" külügy felhívást intézett azon országok vezetőihez akik részt vettek a konferencián, miszerint az iráni elnök felszólalásakor vonuljanak ki a teremből. Ugyan mi lett volna ha nem teszik? Ugyan mi lenne ha "izrael" beengedné az ENSZ nemzetközi megfigyelőit és megmutatná a saját atombombáit? Ugyan miért nem teszi? Ha egy hozzá területileg közel álló ország atomenergiát szeretne a saját országában az csak azért fáj ezeknek mert semmilyen befolyásuk nincs arra az országra. Innen fúj a szél és undorító. Még, hogy összeesküvés elmélet az, hogy a zsidók mozgatják a szálakat a világban... Remélem, ha megtámadják Iránt legalább annyira fog nekik fájni mint a gázában élőknek az amit ezek tettek.
Férgek...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását