2024. május 19. - Ivó, Milán

Kadhafi kikelt az ENSZ BT ellen

Élesen kikelt az ENSZ Biztonsági Tanácsa ellen Moammer el-Kadhafi líbiai vezető az ENSZ-közgyűlés szerdán kezdődött általános vitájában, azzal vádolva a vétójoggal rendelkező nagyhatalmakat, hogy hűtlenek lettek a világszervezet alapelveihez.
2009. szeptember 23. szerda 21:53 - HírExtra
Jóllehet Kadhafi már negyven éve hatalmon van, most először szólalt fel a közgyűlés általános vitájában. A közvetlenül Barack Obama amerikai elnök után beszélő líbiai vezető több mint öt percig várakoztatta népes hallhatóságát, mire felment a szónoki emelvényre, de pergő arab nyelven azonnal ostorozni kezdte a BT-t, s főleg annak vétójoggal rendelkező állandó tagjait (az Egyesült Államokat, Kínát, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Oroszországot).

Megemlítette, hogy a világszervezet több mint hat évtizeddel ezelőtti létrehozása óta 65 háború tört ki a világon, amiben annak bizonyítékát vélte felfedezni, hogy elárulták az ENSZ alapelveit. Azzal vádolta a nagyhatalmakat, hogy 1945 óta számos konfliktust a saját érdekükben robbantottak ki, a kisebb országokat pedig másodrangúként kezelik. "Nem Biztonsági Tanácsnak kellene hívni, hanem Terrortanácsnak" - háborgott a líbiai vezető.

Kadhafi szorgalmazta a vétójog eltörlését, a BT reformját, s közölte, hogy nem ért egyet a világszervezet alapokmányával sem. Beszéde közben az ENSZ-alapokmány egy kék színű példányát tartotta a kezében, amelyet azonban többször leejtett a szónoki emelvényre. Olyan mozdulatot is tett, mintha széttépné, végül a válla fölött a háta mögé hajította.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet még Kadhafi felszólalása előtt elhagyta az üléstermet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. szeptember 24. 18:37
Kadhafi egy elmebeteg bunkó!
sharapova2008
2009. szeptember 24. 18:37
Kadhafi egy elmebeteg bunkó!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását