2024. május 5. - Györgyi

Az oroszok is bekeményíthetnek Iránnal

Oroszország kész tárgyalni arról, hogy további büntetőintézkedésekkel sújtsák Iránt, ha az ENSZ-ellenőrök véleménye szerint az iszlám köztársaság nem teljesíti vállalásait.
2009. szeptember 24. csütörtök 06:51 - HírExtra
A névtelenül nyilatkozó tisztviselő - a Dmitrij Medvegyev elnököt New Yorkba elkísérő orosz delegáció egyik tagja - kijelentette, hogy Oroszország részt vehet a Biztonsági Tanács új döntéseinek kidolgozásában az Irán elleni szankciókat illetően, ha a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megfelelő indokot szolgáltat ehhez. "Már tájékoztattuk erről iráni partnereinket" - mondta. A Fehér Ház üdvözölte a nyilatkozatban kifejezett szándékot, miszerint Oroszország már nem zárja ki az Irán elleni szankciók szigorítását.

Néhány órával az orosz-amerikai csúcstalálkozó előtt Robert Gibbs szóvivő rendkívül fontosnak nevezte, hogy Oroszország konstruktív szerepet akar játszani az iráni atomdosszié ügyében. Szergej Kiszljak, Oroszország ENSZ-nagykövete viszont arról beszélt, hogy lehetséges a politikai megoldás a vitatott iráni atomprogram ügyében, s nem a szankciók kérdése a legfontosabb. "Számunkra jelenleg nem az a kérdés, hogy kellenek-e szankciók vagy sem, hanem az, hogy politikai megoldást találjunk egy probléma rendezésére" - mondta Kiszljak, aki korábban külügyminiszter-helyettesként és az iráni atomprogram orosz különmegbízottjaként dolgozott.

A diplomata rámutatott arra is, hogy Oroszország álláspontja mindig rugalmas volt. "Az egyetlen kérdés az, hogy a nemzetek közössége mit tart a legfontosabbnak" - mondta.

Dmitrij Medvegyev helyi idő szerint szerda délután szólal fel az ENSZ-közgyűlés ülésszakának általános vitájában. A hét elején kifejtette, hogy nem zárja ki újabb szankciók bevezetését Irán ellen, de előbb ki kell próbálni minden békés lehetőséget a megoldásra. Medvegyev és amerikai kollégája, Barack Obama még szerdán New Yorkban találkozik és tárgyal egymással. A Nyugat azzal gyanúsítja Iránt, hogy békés célú atomprogramjának örvén valójában nukleáris fegyverek kifejlesztésén és létrehozásán ügyködik. Teherán mindig visszautasítja ezt a vádat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását