2024. május 19. - Ivó, Milán

Éretlen al-Kaida sejtet fogtak New York-ban

Egymás levesébe kavart az NYPD és az FBI egy különlegesen is érzékeny terror-elhárítási nyomozás során – a New York-ban robbantani készülő al-Kaida sejt három tagját egyelőre csupán nyolc évre lehetne elítélni, a ˝félrevezetés˝ vádjában.
2009. szeptember 23. szerda 17:49 - Tatai Gábor
Kedden az Amerikai Egyesült Államok kormánya újból különleges terrorriadót rendelt el, a hatóságok fokozott biztonsági óvintézkedéseket foganatosítottak Colorado állam tömegközlekedési csomópontjaiban, a nagyobb sportlétesítményekben, hotelek környékén és szórakozó-központokban. A lépés közvetlen előzménye, hogy a hatóságok letartóztatták az afgán származású reptéri taxisofőrt, Najibullah Zazi-t. A New York-i Rendőrkapitányság (NYPD) és a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) feltételezése szerint a huszonnégy éves fiatalember két másik társával annak az állítólagos al-Kaida merényletkísérletnek a főszereplője, mely hátizsákba rejtett hidrogén-peroxid alapú bombákkal készül támadásra New York elővárosi vonatain és metrójában – hasonló módon a néhány évvel korábbi londoni vagy madridi robbantásokhoz.

Indokolt riadalom

Amit tudni lehet
Najibullah Zazi Afganisztánban született, majd hét éves korától fogva Pakisztánban élt egészen 1999-ig, amikor az Egyesült Államokba emigrált. A kihallgatás közben a nyomozók részletesen vizsgálták a fiatalember 2007-ben, majd 2008-ban Pakisztánba tett látogatását, amit a gyanúsított először egyszerűen csak feleségének meglátogatásával indokolt. Ez év elején Zazi a Denver-i nemzetközi repülőtéren vállalt munkát, majd szeptember elején New York-ba látogatott, állítása szerint azért, hogy egy tulajdonában lévő kávészállítmányt ellenőrizzen. Szeptember 10-én hét másik személlyel egy kisméretű tehergépjárművet próbált kölcsönözni Queens-ben. A már használatba vett furgont ekkor Zazi laptopjával együtt vizsgálták meg a nyomozók. Nem sokkal később az FBI telefonhívásokat rögzített Zazi, Zazi apja és Afzali között, ám a gyanúsított mind a felvételek valódiságát, mind az Afzali-val való ismeretségét tagadta. Zazi-t ekkor előzetes letartóztatásba helyezték és három napon át vallatták, mielőtt megtagadta volna a hatóságokkal való további együttműködést. A furgont átvizsgálva a nyomozók egy kilenc oldalas jegyzetre bukkantak, amelyen Zazi újlenyomata mellett bombakészítési instrukciók voltak olvashatóak a saját keze írásával.
Az egyre szélesedő nyomozás középpontjában maga Zazi áll, aki a gyanú szerint egy olyan al-Kaida sejt kulcsfigurája, amely az évekig tartó előkészületek végső stádiumában, most majdnem teljesen készen áll a New York-i támadás kivitelezésére. A Colorado-i lakost szeptember 20-án tartóztatták le, miután bebizonyosodott, hogy nem mondott igazat, amikor ismételten azt állította kihallgatóinak, nem az ő keze írásával készült a nyomozás közben előkerült bombakészítéssel kapcsolatos jegyzet. Zazi apját, az ötvenhárom éves Mohammed Wali Zazi-t és egy New York-i imámot, Ahmad Wais Afzali-t szintén a hatóságok szándékos félrevezetésének vádjával vették őrizetbe.

Noha Zazi-t már hetek óta a terrorsejt főkoordinátoraként azonosítják, a három ember ellen még a mai napig sem született hivatalosan terrorizmussal kapcsolatos vád. Egy FBI-os kihallgatási jegyzőkönyv szerint Zazi korábban eskü alatt vallotta, hogy fegyvereket és különleges kiképzést kapott az al-Kaidától, valamint egy nagyszabású New York-i vizsgálódás közben bebizonyosodott, Zazi egy gépjárműre vagy hátitáskába szerelhető robbanószerkezet kivitelezésének lehetőségei után kutakodott. A Zazi család két vádlott tagja szeptember 21-én a Denver-i Szövetségi Bíróság színe előtt, míg Afzali külön, a Brooklyn-i Szövetségi Bíróság termében jelent meg. A hatóságok nagy erővel folytatják a nyomozást, ha további vádpontok nem is kerülnek a Bíróság vizsgálódásának tárgykörébe, a trió akár már a jelenlegi fázisban is nyolc évnyi börtönbüntetéssel sújtható.

Két dudás egy almában

2001. szeptember 11-e óta, New York biztonságának érdekében az NYPD hírszerzési osztálya és az FBI közös munkára van kényszerítve. A feszültségektől sem mentes frigy a központi Terror-elhárítási Hivatalból lett szentesítve, a közös munkát számtalan személyes és hivatásbeli nézeteltérés nehezíti. Az egymással való örökös rivalizálás szinte teljesen a közvélemény szeme láttára zajlik – derül ki a szerdai New York Times-ból. Az NYPD detektívek már korábban is arra panaszkodtak, hogy a szövetségi ügynökök által begyűjtött és visszatartott információk komoly nehézségeket okoznak a város biztonságának közös szavatolásában. Ezzel védekeznek most is, hogy a kapitányságot azzal vádolták meg: az imám korán történt „önkényes” kihallgatása semmi másra nem volt jó, csakhogy Afzali még idejében figyelmeztesse Zazi-t és apját.

Jog, keresetlen flegmával
"Védencem nem hazudott a hatóságoknak, elszúrták az egész nyomozást és most az ügyfelemre próbálják kenni a saját hibájukat” – nyilatkozta még hétfőn Ronald R. Kuby, Afzali ügyvédje.
Az imámot természetesen az FBI is hosszú ideje szemmel tartotta, de mivel az ügyet különösen is érzékenynek nyilvánította, jobbnak gondolta kivárni, amíg a tervezett támadásban érintett személyek kiléte, a helyszín és az időpont egyértelműbb lesz. Miután az erről nem tájékoztatott NYPD-s kollégák az imámnak fényképeket mutattak a kulcsgyanúsítottakról, Afzali tagadott majd azonnal hívta a két Zazi-t, a fiatalabbnak talán még azt is a tudtára adta, hogy mit kell majd mondania a vallatás közben. Ezek után az FBI-nak nem maradt más választása, mint a létező egyetlen alátámasztható vádponttal őrizetbe venni az afgánokat. Az ügy különösen szerencsétlen kimenetele abban áll, hogy most már senki sem tudja biztosan megmondani létezik-e már egyáltalán aktiválásra váró robbanószerkezet, és ha létezik, akkor kinél és hol.

Az Amerikai Egyesült Államokat szüntelenül érő terrorfenyegetettséghez hasonlóan, az utóbbi időben Németország belbiztonsági hivatalai is komoly nyomás alá kerültek. A közelgő választásokkal kapcsolatos rémhírek és az interneten közzétett al-Kaida videó-anyagok zökkenőmentes együttműködést sürgetnek Európa terror-elhárítási hivatalai között.
Forrás: HírExtra / NY Times / TIME
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását