2024. május 20. - Bernát, Felícia

"A kormány viselkedése szégyenletes"

A kormány viselkedése szégyenletes, és fényévekre van Európától - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a Szabadelvű Polgári Egyesület.
2009. szeptember 22. kedd 15:44 - HírExtra
A közlemény szerint a Szabadelvű Polgári Egyesület üdvözli az új Polgári törvénykönyv mindazon rendelkezéseit, amelyek csökkentik a bürokráciát, és korlátozzák az államot abban, hogy indokolatlanul beleszóljon polgárai magánéletébe. Azt viszont elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány egy általa is támogatott módosítás révén "rejtetten" a polgári házasságot mint együttélési formát "akarja rákényszeríteni" mindazokra, akik gyermekeiket biztonságban szeretnék tudni.

Az egyesület emlékeztet arra, hogy az új Ptk. eredeti szövege szerint az élettársi kapcsolatban élők örökbefogadhatták volna társuk természetes gyermekét. Hozzáteszik, hogy ezt egy kormány által is támogatott módosító javaslattal viszont törölték.

Az SZPE úgy érvel, hogy miután az élettársi kapcsolat ma legalább olyan népszerű együttélési forma, mint a házasság, az új Ptk. "gyermekek tízezreit fosztja meg attól az érzelmi biztonságtól", amelyet az nyújthatna nekik, hogy szülőjük társa örökbe fogadhatná őket.

A közleményben felteszik a kérdést, hogy a kormány "homofób rettegésből" fontosabbnak tartja, hogy néhány azonos nemű párt megfosszon a jogaitól, mint hogy garantálja a nem azonos nemű családokban élő kiskorú gyermekek tízezreinek érzelmi biztonságát. Másik lehetőségként felvetik, hogy a kormány, a polgárok helyett döntve házasságot akar kényszeríteni mindazokra is, akik az élettársi viszonyt választják. Az SZPE kijelenti, hogy a kabinet viselkedése mindkét esetben "szégyenletes, és fényévekre van Európától".

Az új polgári törvénykönyvet hétfőn 191 igen, 168 nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A jogszabályra az MSZP-frakció, hat SZDSZ-es képviselő és a fideszes Kubatov Gábor szavazott igennel, nem támogatta a törvény elfogadását a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ-es képviselők többsége és a volt MDF-es politikusok.

Az SZDSZ-frakcióból Eörsi Mátyás, Geberle Erzsébet, Hankó Faragó Miklós, Horn Gábor, Kovács Kálmán és Pető Iván támogatta a törvényt. A frakcióvezető Kóka János tartózkodott a zárószavazásnál.

A szavazás előtt több érdemi módosító indítványt is elfogadtak, többek között azokat, amelyek kizárják az örökbefogadók köréből a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket. A szavazás előtt az SZDSZ jelezte, hogy ha ezt támogatja a parlament, akkor nemmel szavaznak az egész kódexre.

A bejegyzett élettársak örökbefogadási jogát megakadályozó rendelkezéseket 328 igen, 20 nem szavazattal és hat tartózkodás mellett fogadták el, vagyis ezeket a szabályokat a Fidesz és a KDNP is támogatta, holott az új Ptk. egészét végül elutasította.

A szocialista Szép Béla kedden az új Ptk. elemeit ismertetve azt mondta, hogy az alkotmányossági követelmények miatt kell tartalmi különbséget tenni a házasság és a bejegyezett élettársi kapcsolat között.

A Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) augusztus 17-én alakult meg: tagjai között több SZDSZ-es politikus is ott van - köztük Hankó Faragó Miklós, Sándor Klára, valamint Világosi Gábor SZDSZ-es országgyűlési képviselő. Az egyesületet hét főből álló elnökség vezeti, melynek tagjai: Ara-Kovács Attila, Hankó Faragó Miklós, Litván Györgyné, Sándor Klára, Subasicz Éva, Világosi Gábor, Wittinghof Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását