2024. április 26. - Ervin

Kik fogják vezetni az LMP-t?

Elkezdődött a Lehet Más a Politika országos kongresszusa, amelyen többek közt a párt alapszabálya is módosul, és az is kiderülhet, hogy ki áll az LMP élére. A HírExtra a helyszínről, percről percre tudósít.
2009. szeptember 20. vasárnap 12:59 - Pasztor Balázs


Hajdu Mária (36) szakmája szerint üzleti angolt tanít, sokat biciklizik, gimnazistaként volt Fidesz tag. Gyakorlott tüntető - elmondása szerint más a német könnygáz, mint a magyar, mert nincs benne paprika. Veterán LMP-s, OT vezető, valamint eddig is részt vett a választmány munkájában, titkárként. Az EP-kampány során a kommunikációs csoport tagja volt, aktív LMP-klub alapító. Saját definíciója szerint mérséklet LMP-s - beszéde során anekdotákkal szórakoztatta a kongresszust.

Hanzély Ákos (40) sportoló, olimpikon, 23 évig öttusázott, a Magyar Öttusa Szövetség alelnöke. Három VB négy EB aranyat szerzett, valamint negyedik lett az Athéni olimpián. 2003-ban megalapította a Lát-Kép egyesületet, jelenleg a Tiszta Város Kft ügyvezetője. Beszédében kiemeli a kitartást, mint erényt. Saját elmondása szerint liberális csapatember, ő az egyik szervezője a nagykörút megtisztításának. „Ha nem rontjuk el, akkor az 5 százalékos küszöböt át tudjuk lépni”. Kampányokban a vizuális elemekre helyezné a hangsúlyt - és ezt beszédében is megmutatta.

Ivády Gábor (36) jelenlegi választmány-tag, pilóta, politológus, volt reklámszakember, Ivád éles nyelvű polgármestere. 2005-ben Fidesz, 2006-ban MDF tag, de mindkét pártból kiábrándult és kilépett. Az LMP EP listáján a második jelölt volt. Elmondása szerint sokkal reálisabban látja a dolgokat, mint a tagság nagy része, és ezzel, valamint a vidék képviseletével segíti a párt munkáját. „Az LMP-nek nem mindenáron, önmagát nem felrúgva, de minden szavazatot be kell gyűjtenie.” Zárómondata szerint kiemelten figyel a jogsértésre, kövesse el azt bárki is.

Jávor Benedek (37) biológus, tíz éve egyetemi környezetvédelmi oktató, egykori Védegylet-tag. Az LMP egyik alapítója és szóvivője, öko-politikus, évek óta harcol egy zöld párt létrehozásáért. Elmondása szerint képes azért tenni, hogy az LMP sikeres és elfogadott legyen. Célja, hogy az LMP egyre jelentősebb politikai tényezővé váljon. „A hazai politikai elittel szemben kell kínálni egy politikai alternatívát, ami képes arra, hogy jelenlegi kilátástalan helyzetből kivezesse Magyarországot”.

Meszerics Tamás (45) történész, jelenleg a CEU politikatudományi tanszékén egyetemi tanár - „ez biztosíték arra, hogy nála jóval fiatalabb emberekkel is képes kapcsolatot teremteni”. 1989től 1994-ig SZDSZ tag, amire elmondása szerint büszke is, mert így sok politikai tapasztalatot szerzett. Egy éve LMP tag. Véleménye szerint ha az LMP a maga módján bejut, akkor az önmagában forradalmasíthatja a magyar politika életet. ”Hosszú évek során szeretnék végre érvényes szavazatot leadni az országgyűlési választásokon.”

Mile Lajos (50) kistokaji lakos, tanár és irodalomtörténész, okleveles Európa-szakértő. 1990-94-ig MDF-es parlamenti képviselő, saját véleménye szerint mérsékelt konzervatív. Elmondása szerint nem az eddigi célcsoportokat kellene jobban megcélozni, hanem a vidéki jelenlétet kellene erősíteni. „Lehet sikeresnek lenni úgy, hogy a párt nem adja fel a saját elveit.” Hálózatépítésben tudna segíteni, valamint olyan kérdések felvállalását is erőltetné, amit eddig az LMP nem tett meg.

Priksz Gábor (34) eredetileg ökológus, jelenleg pályázati menedzsmenttel foglalkozik. Volt választmányi tag, a zöld mozgalom tagja. Az LMP egyik legnagyobb erényének a társadalmi aktivitást tartja, és kiemelten fontosnak nevezte a zöld értékek hangoztatása mellet a gazdasági és társadalmi igazságosság kérdésének felkarolását is. Kiemeli a világos kommunikáció fontosságát, de hozzáteszi, hogy „nem mis-másolhatunk el konfliktusokat”. Reményei szerint az LMP meghatározó politika erő lesz.

Salllai R. Benedek (33) Eredetileg szakács, de a rendszerváltás után Túrkeve és Karcag önkormányzatainál köztisztviselő - később természetvédelmi mérnökként szerzett diplomát. Több civil és környezetvédelmi egyesület aktív tagja, környezetvédelmi témában több mint 100 cikk írója. Az Országos Környezetvédelmi Bizottság tagja, az LMP-n belül a vidék- politika egyik kidolgozója. Beszéde tömör, humoros, és ötletes - önmaga lekicsinylésén, és a többiek felmagasztalásán alapult - az egyetelen beszéd volt, ami vastapsot váltott ki.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását