2024. május 20. - Bernát, Felícia

Tavasszal újabb csődközelbe kerülhet az egészségügy?

Jövőre egyhavi finanszírozással fognak kevesebbet kapni az egészségügyi intézmények, bár a jövő évi költségvetésben valóban van többlet - mondta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke a grémium keddi ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.
2009. december 8. kedd 18:01 - HírExtra
Csiba Gábor utalt a kormány és a kórházi szövetségek közötti megállapodásra, amelynek értelmében az intézmények összességében 10,5 milliárd pluszpénzt kapnak, ezen felül jövőre plusz egy hónapnyi finanszírozást. Mint mondta, szövetsége már az októberi egyezség után jelezte, hogy ez a pénz kevés a jelenlegi színvonal és struktúra fenntartásához.

Úgy fogalmazott, hogy az ellátórendszerben nincs nagy tobzódás, zsonglőrködniük kell az intézményeknek.

Beszámolt arról is: a kormányzati ígéretekhez híven az intézmények októberben megkapták a 4,5 milliárd forintot, azonban azt kérték az egészségügyi minisztertől, hogy a fennmaradó 6 milliárdot utalják egy kicsivel előbb, lehetőleg november végén, december elején, vagy két részletben. Csiba Gábor - mint ismertette - azt a választ kapta, hogy a pénzt csak december második felében fogják az intézményeknek átutalni.

A Borsod Megyei Kórház főigazgatója szerint ez a 10,5 milliárd forint nem többletpénz, hanem az intézményektől az idén elvont forrás egy része.

A jövő év elejére ígért plusz egyhavi finanszírozást említve - ami véleménye szerint egy "finanszírozási trükk" - úgy vélte, hogy ebből a pénzből akarja a kormányzat kifizettetni a közalkalmazottaknak megígért többletjuttatást, tehát ez a pénz sem annyi lesz, amiben megállapodtak.

Csiba Gábor a jövőt vázolva azt mondta, hogy áprilisban, májusban ismét finanszírozási gondok lesznek a kórházakban, ami az ellátásban okoz majd fennakadást.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért úgy látja: az Egészségügyi Minisztériumot évek óta a Pénzügyminisztérium irányítja, csak fiskális szempontok vezérlik az egyes tárcákat, továbbá nem lehet egy nagy rendszert úgy működtetni, hogy egy év alatt háromszor változik meg az intézmények finanszírozása.

Úgy vélik, szükségalapúan kell kialakítani a gyógyítást és ahhoz rendelni a pénzügyi forrásokat, nincs világos területi ellátási kötelezettség és nincs igazi progresszivitás sem, az ágazatban dolgozók alulfizetettek, szükség van továbbá egy új ágazati oktatási rendszer kidolgozására is.

A kórházi tartozásokról szólva Csiba Gábor elmondta, hogy azok összességében már elérik a 100 milliárd forintot, emiatt a beszállítók is gondba kerülhetnek, egyfajta "körbetartozás" alakul ki, ami a gazdaság többi területére is kihathat.

Mint közölte, az ágazat fenntarthatósága érdekében párbeszédet kezdeményeztek és kezdeményeznek a jelenlegi és a jövőbeni döntéshozókkal. Arra a kérdésre, hogy a "jövőbeni döntéshozókon" kiket kell érteni, Csiba Gábor azt válaszolta: "el kell menni az ellenzék vezéréhez, és el kell mondani, hogy itt vagyunk mi, szeretnénk javaslatot tenni a jövőre nézve. Ő el fogja mondani, hogy javaslatunkat kinek kell átadni, kivel kell a kapcsolatot felvenni."

Hozzátette: a szövetség keddi tanácskozására meghívták Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, aki külföldi útja miatt nem tudott részt venni a rendezvényen. A pártelnök levélben támogatásáról biztosította a szövetséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását