2024. május 3. - Tímea, Irma

Miért más a Lehet Más a Politika?

Ha valaki olyan hangzatos nevet választ magának pártként, mint a Lehet Más a Politika, akkor az már fél siker. De vajon tényleg más-e ez a párt, mint a többi, jelenleg futó politikai tákolmány?
2009. szeptember 16. szerda 17:49 - Pásztor Balázs
Alapok

A mai közéletben azt látni csak, hogy egy politikus - vagy egy párt - lop, csal, hazudik, túlköltekezik, elront, magyaráz, és legfőképp a másikra dobálja a szart - de pozitív példákat csak elvétve találni. Egy ilyen közegben Lehet Más a Politika névvel harcba indulni már fél győzelem (lenne, ha a választók hinnének abban, hogy BÁRMI is képes lenne megváltoztatni ezt az állapotot).

A hit viszont egyre kevesebb, hisz Seres Mária több mint 600.000 aláírást összegyűjtött népszavazási kezdeményezését a Parlament egésze - az SZDSZ-től, és a kirúgott MDF-esektől eltekintve - egy névváltoztatással elsöpörte, úgy hogy még „véletlenül” meg is emelték a saját fizetésüket.

Azonban szerencsére kishazánkban is vannak olyan optimisták és idealisták, akik hisznek abban, hogy igen, valamiképp lehet más a politika. Így a különböző választások során sokan csak azért ikszelik be eme pártot, mert - bár nem hallottak róla - de neve elolvasása során hisznek abban, amit úgy vélik hogy képvisel. Ám maga a név még nem garantálja a tettet - legfőképp nem a politikában. Így érdemes megvizsgálni, hogy mitől más az LMP.

Mások

Jogi segítség
A Lehet Más a Politika (LMP) a mai napon a Fővárosi Bíróságnál kéri a Magyar Nyelvért és Kultúráért Alapítvány nyilvántartásba vételét. Az alapítvány fő célja, hogy ingyenes jogi segítséget nyújtson minden szlovák állampolgárnak, akit a közelmúltban a szlovák parlament által elfogadott nyelvtörvény miatt hátrányos megkülönböztetés ér. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Róna Péter közgazdász.
Az első, szembeötlő mássága a pártnak a zöld gazdaságért való kiállása - amit egyik politikai párt sem képviselt túl aktívan, maximum azoknak egyes platformjai. Az LMP azonban kiáll bolygónk jobbá tételéért, még akkor is, ha némileg ezért a mai embereknek kell is megszenvednie.

Ám ha élhetőbb jövőt akarunk teremteni, és nem elpusztítani Gaiat, akkor ezt az áldozatot nekünk kell meghoznunk - ha nem, azzal csak gyermekeinkre rakunk egy nagyobb és egyre növekvő terhet. A LMP éppen a Green New Deal néven elhíresült világméretű projektről kíván népszavazást kezdeményezni - több más, Seres Mária kezdeményezéshez hasonló kérdéssel együtt.

Ha kicsit beljebb megyünk a párt ügyeibe, akkor politikai szférában meglepő dolgokról nyerhetünk tanúbizonyságot. Nem arról van szó, hogy a párt lentről építkezik, vagy hogy a legkisebb tagnak javaslatát is meghallgatják a legnagyobb ügyekben is. Hanem arról, hogy a pártnak még nincs elnöke - várhatóan a most hétvégi kongresszuson választják majd meg - és egyáltalán nem tolonganak a tisztség elfoglalásáért.

Míg más pártokban véres, zsarolással és posztok osztogatásának ígéretével megspékelt harcok dúlnának a legfőbb poszt megszerzéséért, itt senki nem akar teljesen kiemelkedni a többiek közül. Még a jelenleg vezetőnek beállított három szóvivő (Rauschenberger Péter, Jávor Benedek és Schiffer András) sem.

A politika gyakran csak beszél, az LMP viszont cselekszik is. Pert indított már a sukorói kaszinó és a Centrum kft-k botrányos esetei miatt is, most pedig minden szlovákiai magyarnak fizeti a perköltségét, ha valakit a nyelvtörvény miatt megbüntetnének - pedig nincs mögötte alapítványok sokasága, hogy csak úgy szórja a pénzt. Ezek olyan lépések, amik talán a választók számára is bizonyítják, hogy a név nem csupán egy jó szavazatszerzési mód, hanem akarat és tett is van mögötte.

Jövő


Sokan mondják, hogy a húsosfazék illata elcsábít mindenkit - vagyis az LMP csak addig lesz ilyen szentéletű, amíg be nem kerül a Parlamentbe, az ott folyó milliárdok, háttéralkuk és lobbik világába. Páran a párt tagjai közül már viccelődnek is azon, hogy vajon milyen ajánlatokkal fogják őket bombázni, ha bekerülnek a Nagy Büdösbe - de persze rögtön hozzá is rakják, hogy ők ezt nem fogják elfogadni.

Remélhetőleg majd kiderül. Ugyanis egy új, fiatalos, és tisztának mondott párt bekerülése mindenképpen csak javíthat a Parlament megítélésén - ha megváltoztatni nem is képes azt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását