2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bush kifigurázta a politikustársait?

A nyilvánosság előtt visszafogottan, udvariasan viselkedő George Bush időnként kifigurázta politikustársait a hátuk mögött, Obamáról például azt mondta, gőze sincs a dolgokról, Hillary Clinton fenekét pedig túl nagynak találta - olvasható a volt amerikai elnök egykori beszédírója, Matt Latimer új könyvében.
2009. szeptember 17. csütörtök 22:17 - HírExtra
A volt elnöki beszédíró - aki Bush hivatali idejének utolsó 22 hónapjában készítette elő az elnök felszólalásait - könyvében felidézi, hogy W (ahogy az elnököt középső nevének kezdőbetűje után nevezték) gyakran dohogott beszédeinek gyakorlása közben.
"Ez veszélyes világ" - mondta egyszer különösebb indok nélkül Obama kapcsán, megjegyezve, hogy "ez az ürge egyáltalán nincs erre felkészülve (...) gőze sincs a dolgokról, az tuti".

Bush - aki meg volt győződve arról, hogy nem Obama, hanem vetélytársa, Hillary Clinton szerzi meg a demokrata elnökjelöltséget - úgy érzékelte, a volt first lady alulbecsüli az elnök előtt álló feladatokat. Egyszer pedig azt találta mondani: "majd (meglátjuk), ha a nagy fenekével ideül az asztalhoz".

Keményen kifigurázta Sarah Palin alaszkai kormányzót, a republikánus alelnökjelöltet is. "Igyekszem felidézni, találkoztam-e már vele korábban, valahol biztosan" - mondta pislogó szemmel, majd azt kérdezte, "Ki is ő, Guam kormányzója?". Jelentéktelen személynek tartotta Palint, aki szerinte távolról sem volt felkészülve az alelnökségre, ugyanis semmi szövetségi tapasztalata nem volt.

A Bush közvetlen közelében dolgozó Matt Latimer könyvét (Kevesebb beszéd: a Fehér Ház egy túlélőjének története) némi aggodalommal várták a korábbi amerikai adminisztráció tagjai.

A volt beszédíró egy sor, Bushra nézve kellemetlen anekdotát idéz fel. Az elnök állítólag nem volt tisztában a konzervatív politikai mozgalom lényegével, és egyszer nem volt képes felfogni a tanácsadói által előterjesztett gazdaságpolitika lényegét.

A Fehér Ház több volt vezető tisztviselője a jövő héten megjelenő könyv kapcsán azt mondta, az abban leírt történeteknek legfeljebb a töredéke tűnik igaznak. Ed Gillespie, az elnök egykori tanácsadója azt mondta: jelen volt például, amikor Bush megtudta, hogy John McCain republikánus elnökjelölt Palint választotta társának, és nem igaz az, amit Latimer leírt az elnök reakciójáról. Bush nagyon jól tudta, hogy Palin Alaszka kormányzója.

Dana Perino volt elnöki szóvivő elmondta, hogy sok levelet kap, amelyek szerzői értetlenkednek a könyv kapcsán. Képtelenségnek tartják például azt az állítást, hogy az elnökséget kétszer is elnyert Bush nem értette a konzervatív mozgalmat.

Tony Fratto, a Fehér Ház egykori szóvivője nevetségesen, szinte vígjátékba illően hamisnak nevezte Latimer több állítását, amelyek a könyvből közölt részletek között előzetesen megjelentek a sajtóban. Leszögezte, Latimer nem volt olyan bennfentes, mint amilyennek beállítja magát.

Rick Hogan, a könyvet gondozó Crown kiadóház alelnöke azonban védelmébe vette a memoárt. Azt mondta, az elkötelezetten konzervatív, ám a politikából végül kiábrándult Latimer szellemes mesélő, s találó portrét festett a Fehér Házban töltött éveiről is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását