2024. május 2. - Zsigmond

Balsai: a Fidesz nem akarja megváltoztatni az államrendet

Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogával kapcsolatos furcsaságokról, Draskovics Tibor miniszterségéről és a Fidesz alkotmánnyal kapcsolatos elképzeléseiről kérdeztük Balsai István volt igazságügy minisztert, fideszes képviselőt.
2009. szeptember 17. csütörtök 16:49 - Pénzes Dávid

Lassan indul a kampány. Sokak szerint már megy is. Ön indulni fog a választáson?


Igen. A II. kerületben indulok, ahol eddig háromszor sikerült elnyernem a választók bizalmát.

Milyen hangvételű kampányra számít?


Minden kampány durva. Szerencsére az én választókerületem olyan, ahol nagyon magas a részvétel, nagyon tudatosak az emberek, talán azért mert a lakosok 65 százaléka felsőfokú végzettséggel bír. Egyébként ebben a választókerületben nem szokott nagyon véres lenni a harc.

Úgy tűnik, hogy Fidesz-kormány fog alakulni. Ön volt már igazságügy miniszter két kormányban is (Antall József és Boross Péter kormányában). Vannak hasonló ambíciói a jövőre nézve?

Nincsenek. Nekem egyelőre az a célom, hogy javítsak az eredményen az egyéni választókerületben és sikerüljön az első fordulóval bejutnom az Országgyűlésbe.



Mint volt igazságügy miniszter, mi a véleménye Draskovics Tibor jelenlegi tárcavezető munkásságáról?


Mélyrepülés. Eleve nagyon rossz felállásnak tartom, hogy valaki egyszerre igazságügy és rendészeti miniszter. Úgy tagja az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak, hogy közben a rendőrség feje. Szerintem ez a magyar alkotmányossággal is nehezen összeegyeztethető. Ha Fidesz kormány lesz, ez biztosan szét lesz választva.

Egyébként Draskovics Tibort szakmai felelősség terheli, hogy a kormány számtalan törvényjavaslata az Alkotmánybíróságra került, majd a bírák megsemmisítették. Ennek nem lenne szabad előfordulnia ilyen sűrűn. És ezért is a mindenkori igazságügy miniszter felel.

A Polgári Törvénykönyvvel mi a helyzet?

Sajnos futólépésben akarja elfogadtatni a kormány a Parlamenttel az új Ptk.-t. Pedig megmondtuk világosan, hogy nem értünk vele egyet, ebből következik, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, meg fogja változtatni. Ráadásul csak májusban lépne életbe. Nem látom az értelmét annak, hogy egy ilyen valóban nagy munkának aztán így legyen vége. Értem én, hogy Draskovics saját szakmai csúcsteljesítményének szeretné, de szembe kellene nézni azzal, hogy ilyen körülmények között kudarc lesz a vége.

Van személyes felelősége Draskovics Tibornak a közbiztonság ilyen fokú romlásáért?

Természetesen van. Ő a miniszteri felügyelője a rendőrségnek. Mikor egy rendőrautó bemegy egy romatelepre és nem mernek kiszállni a rendőrök, akkor az ember elszégyelli magát. Ez iszonyatos. Ezért a helyzetért a miniszter felelőssége kikerülhetetlen.



Ha a Fidesz kormányra jut, változtatna az Alkotmányon?

Vadonatúj alkotmányt nem szeretnénk. Nincs olyan tervünk, hogy az állam szerkezetét megváltoztassuk, gondolok itt például a sokak által emlegetett kétkamarás Parlamentre. Ugyan ez most álomnak tűnik, de ha mégis megtisztelnének minket a választok annyira, hogy kétharmados többséget szereznénk az Országgyűlésben, akkor sem készülnénk felforgatni az alkotmányos berendezkedést. Ne felejtsük, éppen mi hoztuk ezt létre, hiszen Orbán Viktor is ott volt húsz éve ezeken a tárgyalásokon…

Akkor mit változtatnának?

Valóban vannak részek, amikhez hozzá kellene nyúlni. Az önkormányzati rendszer tekintetében például vannak teendők. Az ügyészség alkotmányos helyzetén is el lehet gondolkodni. Ez egy olyan pontja az Alkotmánynak, ami már csak nálunk van így.

De el kellene gondolkodni a négyszintű bíráskodás tekintetében is. Táblabíróságok tíz éve vannak, kevés idő telt még el, de nem biztos, hogy beváltják a hozzá fűzött reményeket. Csak akkor lennének hatékonyak, ha el is intéznék az ügyeket. Nagyok az aránytalanságok a budapesti illetve a vidéki táblabíróságok ügyterhelése között. Ezzel kapcsolatban vannak konkrét elképzeléseim, itt lenne mit változtatni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását