2024. május 2. - Zsigmond

Lassan csordogál Dávidék mentelmi ügye

A Legfőbb Ügyészséghez még nem érkezett meg a parlament mentelmi bizottságának levele, amelyben a testület Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-s politikusok mentelmi ügyében további iratokat kért.
2009. szeptember 17. csütörtök 15:12 - HírExtra
A Legfőbb Ügyészségen az MTI érdeklődésére annyit mondtak, eddig nem érkezett meg a mentelmi bizottság levele, de az ügyben egyébként sem kívánnak nyilatkozni mindaddig, amíg az Országgyűlés plenáris ülése nem szavaz a mentelmi jog felfüggesztésének kérdéséről.

Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: szerdán fordultak levélben a legfőbb ügyészhez, hogy az UD Zrt-üggyel összefüggő mentelmi üggyel kapcsolatban iratokat kérjenek.

Közlése szerint a bizottság gyakorlata az, hogy közvádas ügyekben sem automatikusan függeszti fel a képviselők mentelmi jogát, és az sem példátlan, hogy az ügyészségtől az első átirat után további iratokat kérnek a döntéshez. A mentelmi joggal rendelkezők esetében ennek felfüggesztése szükséges ahhoz, hogy ellenük büntetőeljárás folyjon.

A két MDF-es politikus ügyében különösen arra kíváncsi a bizottság, hogy a kényszerítéssel kapcsolatos gyanút milyen adatok támasztják alá - tette hozzá a bizottság elnöke, aki kedden, a testület zárt ülése után elmondta: "első olvasatban" tárgyalták a legfőbb ügyész megkeresését, amelyben személyes adattal visszaélés és kényszerítés gyanúja alapján indítványozta Dávid Ibolya és Herényi Károly országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését.

Minden eddigi parlamenti ciklusban előfordult két-három olyan eset, ahol a mentelmi bizottság az úgynevezett "közvádas" ügyben a mindenkori legfőbb ügyészhez fordult. Györgyi Kálmán, majd Polt Péter is akceptálta ezeket a bizottsági megkereséseket - mondta kedden Géczi József Alajos.

Az adatgyűjtési ügy azután került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke tavaly szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását