2024. május 6. - Ivett, Frida

Újabb feszültségek kirobbanásától tart a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint újabb konfliktust szülhet a nevelőtestületek és a gyermekek rokonai között a közoktatási törvény iskolai erőszak ellen tervezett módosítása.
2009. szeptember 16. szerda 16:45 - HírExtra
Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke szerdán az MTI-nek elmondta: üdvözlik, hogy a parlament oktatási bizottsága végre tárgyalt egy olyan javaslatot, ami az iskolákhoz kötődő erőszak megfékezését célozza. A PDSZ a jogszabály-módosítást már tavaly tavasz óta szorgalmazza.

Az érdekvédő szerint ugyanakkor a jogszabály-módosítás iránya nem megfelelő, s újabb konfliktust szülhet a nevelőtestület és a gyermekek rokonai között.

Komoly kérdésnek tartotta azt is, hogyan hajtható mindez végre. Állít valamit a pedagógus, és állít valamit a gyermek rokona, ki és hogyan fogja eldönteni, hogy kinek van igaza - kérdezte.

Kerpen Gábor szerint ez a törvénymódosítás nem alkalmas arra, hogy a gyermekre nagyobb figyelem jusson.

A PDSZ szerint az iskola és szülői ház kapcsolatát kellene inkább erősíteni. Ha már szabálysértésben gondolkodik az előterjesztő, azt javasolják, hogy az legyen szabálysértés, ha a szülő - az iskola kifejezett kérése ellenére sem - tartja a kapcsolatot az oktatási intézménnyel - erősítette meg korábbi indítványukat a szakszervezeti vezető.
A közoktatási törvény módosítását a szocialisták indítványozták, s annak általános vitára való alkalmasságát szerdai ülésén támogatta a parlament oktatási bizottsága is.

A törvényjavaslat szerint a szervezeti és működési szabályzatban (szmsz) meghatározhatók azok a közoktatási intézmény biztonságos működését garantáló szabályok, amelyek megtartása kötelező az intézmény területén tartózkodó szülőknek, illetve a közoktatási intézménnyel kapcsolatban nem álló más személyeknek. Az szmsz e rendelkezéseit hozzáférhetővé kellene tenni oly módon, hogy bárki megismerhesse őket.

A javasolt módosítás szerint az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet közoktatásra vonatkozó szabálysértési tényállásai kiegészülnének azzal, hogy az a szülő vagy gyám, aki a közoktatási intézmény területén botrányt okoz, 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

Az előterjesztő szocialisták szerint ez a javaslat alkalmas arra, hogy segítséget nyújtson az iskolai erőszak elleni fellépéshez. A változtatásnak költségvetési kihatása nincs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását