2024. május 22. - Júlia, Rita

Átállítják a Budapesti Kutatóreaktort

Megkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia KFKI Atomenergia Kutatóintézete (AEKI) által üzemeltetett csillebérci reaktor átállítása kisdúsítású fűtőelemekkel történő üzemelésre.
2009. szeptember 16. szerda 14:55 - HírExtra
A kutatóreaktorok olyan neutronforrások, amelyeket elsősorban az egészségügyben és az iparban használatos izotópok gyártására, a roncsolásmentes anyagvizsgálatra, az alapkutatásokban (például szilárdtest-fizikában) és az oktatás területén hasznosítanak.

Mint a közlemény rámutat, az 1959 óta üzemelő Budapesti Kutatóreaktorban (BKR) eddig nagydúsítású fűtőelemeket használtak. (Utóbbi összetételében 36 százalék az urán 235-ös izotópja, 64 százalék az urán 238-as izotópja). A fűtőelemeket a következő két évben fokozatosan lecserélik a közelmúltban beérkezett kisdúsításúakra, amelyek 20 százalékban tartalmazzák az urán 235-ös és 80 százalékban az urán 238-as izotópját.

"A nagydúsítású fűtőelemek döntő részét már elszállították Oroszországba, a többire az áttérés befejezése után kerül sor. Az áttérés jelentős hozzájárulás a globális terrorfenyegetettség csökkentésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez, mivel a kisdúsítású fűtőelemeket semmiképpen sem lehet felhasználni fegyver előállítására. Az áttérés nem rontja a reaktor paramétereit, az továbbra is a hazai és külföldi kutatók rendelkezésére áll" - emelte ki az AEKI.

A létesítmény történetét, működését ismertető AEKI-háttéranyag szerint az 1959 óta üzemelő kutatóreaktor 1986 és 1992 között rekonstrukción esett át, és a próbák sikeres befejezése után, 1993. novemberében kapta meg az üzemeltetési engedélyt.

"Az üzemeltetési engedély a magyar jogszabályoknak megfelelően határozatlan időre szól, de azt tízévenként, úgynevezett időszakos biztonsági felülvizsgálat keretében meg kell újítani. Ennek megfelelően a reaktor engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal 2003. novemberében megújította. A reaktor tervezett üzemideje az üzemeltetési engedélynek a rekonstrukciót követő kiadásától számított 30 év, azaz a BKR végleges leállítása tervek szerint 2023-ban történik meg" - mutat rá a dokumentum.

A közlemény szerint az állandó ellenőrzés, az egyes berendezések ütemezett cseréje, a személyzet tervszerű, folyamatos képzése biztosítja a reaktor műszaki-biztonsági értelemben vett működtethetőségét legalább a tervezett üzemidő végéig. A fűtőelemeket eddig szállító orosz TVEL cég képes megfelelően biztonságos, megbízhatóan üzemeltethető, 19,75 százalékos dúsítású fűtőelemeket szállítani, amelyek minden további nélkül alkalmazhatók a Budapesti Kutatóreaktorban. A BKR 2023-ig tervezett működtetéséhez összesen mintegy 900-1000, 19,75 százalékos dúsítású fűtőelemre lesz szükség, most csaknem 400 darabot sikerült megvásárolni, ami 2015-16-ig biztosítja a működést.

A reaktor tudományos és egyéb jelentősége jóval nagyobbnak bizonyult, mint amire a rekonstrukció idején számítani lehetett - húzta alá az AEKI. Ennek alapvető oka a reaktor sikeres és biztonságos üzemeltetése mellett, hogy az Európai Unióban működő kutatóreaktorokat sorra bezárták, mivel sokallták a ráfordításokat. Jelenleg a BKR az egyetlen kelet-európai kutatóreaktor, amelyet az Európai Unió nagyberendezés-programja is támogat, és magas színvonala, felszereltsége miatt az európai kutatók számára meghatározott időszakokban kibérel.

"A reaktorok és az atomenergetika a közelmúltig az Európai Unió számos tagországában nem volt népszerű, ezért több nagy (főleg német és brit) kutatóközpontban folyó kutatások súlypontja máshová tevődött át, illetve ezek a központok feloszlottak, nukleáris célú intézetei eltűntek vagy marginalizálódtak" - idézi fel az AEKI összeállítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását