2024. május 17. - Paszkál

Dávid Ibolya módosítaná a Munka Törvénykönyvét

Dávid Ibolya, az MDF elnöke törvényjavaslatában azt kezdeményezi, hogy ha egy ünnepnap hétvégére esik, akkor az előtte vagy az utána lévő munkanap legyen szabadnap.
2009. szeptember 14. hétfő 21:11 - HírExtra
Az MDF elnöke hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek a Munka Törvénykönyvéről szóló törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatot.

A módosítás szerint "ha a munkaszüneti nap szombatra vagy vasárnapra esik, azt ezt megelőző vagy a következő munkanapot, pihenőnappá kell nyilvánítani. Ebben az esetben, az így kieső munkanap pótlására szombat nem nyilvánítható munkanappá".

A javaslat indoklása szerint a munkavállalókra nézve méltánytalan és igazságtalan helyzetet teremt, ha a naptári napok sorrendje miatt a munkaszüneti napok hétvégére esnek.
Az MDF szerint az a gyakorlat, mely a naptári esetlegességek miatt fosztja meg a munkavállalókat szabadnapjaiktól, ellentétes az ünnepnapok kijelölése mögött álló szándékkal, illetve a Munka Törvénykönyvének szellemiségével.

Az MDF 2005-ben már ebben a témában törvénymódosítást kezdeményezett, de a javaslatot akkor az Országgyűlés leszavazta, annak ellenére, hogy a szakszervezetek is támogatták azt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását