2024. május 13. - Szervác, Imola

Bajnai: Ez lehet az utolsó válságkezelő költségvetés

Ha jól tesszük a dolgunkat, akkor ez az utolsó válságkezelő költségvetés Magyarország életében, legalábbis a mostani gazdasági válság tekintetében - mondta Bajnai Gordon.
2009. szeptember 14. hétfő 14:06 - HírExtra
A kormányfő a pulpitusról szólva megköszönte a parlament felelős többségének, hogy az elmúlt öt hónapban a rövid távú érdekek helyett az ország érdekét nézték. Hozzátette: ugyanezt a szilárd elhatározást és kitartást kéri tőlük a továbbiakban is.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: az őszi ülésszak kiemelt feladata a jövő évi költségvetés elfogadása, és amit eddig tettek a válságkezelésben, azt be kell betonozni a büdzsében.
Mint mondta, a 2010-es költségvetés - amely "testre szabott és felelős" büdzsé -, már biztosítja az adócsökkentést, megszilárdítja a pénzügyi egyensúlyt, erősíti a lét- és közbiztonságot, segíti a munkahelyteremtést, de még sok áldozatot kér.

Még a válságkezelésről szól, de már a növekedésről, illetve a gyarapodásról is; nincs szükség nagyobb szigorra, de nem lehet többet osztani sem - tette hozzá a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy a magyar gazdaság helyzete jóval stabilabb, mint néhány hónappal ez előtt volt. Emlékeztetett: a kormány maga kezdeményezte a Nemzetközi Valutalapnál, hogy a készenléti hitelkeretet ne kelljen jövő tavaszig teljes egészében felhasználni, mert "úgy tűnik, nem lesz rá szükség".

Magyarországot erősíti, ezért mindenkinek megéri, ha most felelős és fegyelmezett költségvetés készül - szögezte le. Mint mondta, húsz éve a magyar politikai élet egyik legnagyobb "rákfenéje", és legnagyobb tévedése, hogy a politikusok kizárólag egymáshoz képest határozzák meg pozícióikat, mindig egymással szemben, "ettől szakad szét az ország".

A miniszterelnök szerint öt hónapja a parlamenti "felelős többség" szakított ezzel a gyakorlattal, felismerte, hogy a politikai érdek érvényesítése nem előzheti meg az ország érdekének érvényesítését, így "a pártérdek helyett a közérdek érvényesült".

A válságkezelés logikájáról szólva a Bajnai Gordon azt mondta, hogy Magyarország megerősödésének képlete a következő: "egyensúly plusz bizalom, plusz növekedés, egyenlő: több munkahellyel".

A kormányfő megismételte, hogy bár az új kormány öt hónapos működése alatt sikerült megakadályozni a gazdasági összeomlást, de további kemény munka kell ahhoz, hogy Magyarország megerősödjön; a válságnak nincs vége, a neheze még hátra van.

Bajnai Gordon szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy megvédje a munkahelyeket, az állami támogatásokkal több mint 70 ezer munkahelyet lehetett megtartani, de "nem dőlhetünk hátra, a munkanélküliség továbbra is magas, sok még a tennivalónk".

A miniszterelnök szólt a hazai kis- és közepes vállalkozások célzott támogatásáról, az építőipar teljesítményének növekedéséről és a a forint stabilizálódásáról, és arról, hogy mára harmadára csökkent az ország csődkockázati mutatója. "Visszaszereztük pénzügyi szuverenitásunkat" - fogalmazott.

A kormányfő szerint az szolgálja elsősorban az ország érdekét, ha nem engedik, hogy a válság szétszakítsa azt, ha nem hagyják, hogy végérvényesen leszakadjanak társadalmi csoportok, vidékek, emberek. Meg kell akadályozni, hogy a gazdasági válság társadalmi válságba torkolljon, ezért a lét- és a közbiztonságot is meg kell erősíteni - fogalmazott Bajnai Gordon, aki kitért az Út a munkához program folytatására, a magyarországi cigányságnak nyújtandó lehetőségekre, a közbiztonság megerősítésére és a szélsőségesek elleni fellépésre.

A pénzügyekkel kapcsolatos biztonságról szólva megjegyezte: itt sem olcsó populizmusra van szükség, e helyett úgy kell szabályozni a bankok működését, hogy csökkenjen az ügyfelek kiszolgáltatottsága,

A kormányfő leszögezte: a válság ellenére a kormány minden forrást biztosít az uniós fejlesztésekhez.

A magyar-szlovák viszonyról szólva Bajnai Gordon kijelentette: a múlt heti miniszterelnöki találkozón "talán kimozdultunk mélypontról". "Aki látványos pankrációt várt, az csalódott, aki eredményeket, az elégedett lehet: tárgyaltunk és ez eredményre vezetett" - fogalmazott.

A kormány tárgyalási pozíciója világos volt, az európai kisebbségvédelmi normák "zubbonyába" akarták kényszeríteni a szlovák nyelvtörvényt, a szlovák fél pedig a tárgyalásokon vállalta, hogy az Európai és Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ajánlásai alapján jár el a jövőben - szögezte le a miniszterelnök.

Bajnai Gordon szerint azok az államok sikeresek a külpolitikában, amelyek nagy nemzeti ügyekben otthon is egységesek, ahol a kormány valamennyi politikai erő támogatását maga mögött tudhatja, ha a nemzet érdekében külföldön szólal meg.

"Gyengít minket a közös ügyért folyó küzdelemben, és árt azoknak, akikért harcolunk, ha itthonról támogatás helyett hátba szúrást kapunk" - fogalmazott. A miniszterelnök azt javasolta, hogy ebben az ügyben térjenek vissza a nemzeti konszenzushoz.

Bajnai Gordon a beszéde végén arra kérte a Tisztelt Házat: hagyja, hogy a válságkezelő kormány elvégezze az ország előtt álló munka legnépszerűtlenebb részét, amely nélkül Magyarország nem tudja legyőzni a válságot, és nem tud megerősödve kikerülni ebből a nagy változásból. Szerinte minden józan és felelős politikus tudja, hogy ezekre a lépésekre szükség van.

"A teremben nem ül senki, aki veszítene a válságkezelő program második részének támogatásával, e termen kívül pedig egy ország nyer vele, ezért kérem a támogatásukat" - fogalmazott a miniszterelnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását