2024. május 20. - Bernát, Felícia

Orbán: rövidesen újjá kell építeni az országot

Orbán Viktor szerint hamarosan szükség lesz Magyarország újjáépítésére, hasonlóan Németország háború utáni újjáépítéséhez.
2009. szeptember 11. péntek 13:43 - HírExtra
A Fidesz elnöke a Konrad Adenauer Alapítvány által a határnyitás 20. évfordulóján szervezett budapesti konferencián, pénteken elmondta, pontosan tudja, hogy az előző rendszer, a szocializmus mit csinált az emberből, ezért mindent meg fog tenni, hogy annak a rendszernek a képviselői és szellemi utódai ne gyakorolhassanak hatalmat.

Hozzátette: azok a szocialisták, akik maguk is a pártállam fenntartói, haszonélvezői, illetve a gazdasági összeomlás okozói is voltak, próbálják most kioktatni az embereket demokráciából, igazságosságból, piacgazdaságból és szociális érzékenységből.
A határnyitás - Út a szabadságba című konferencián a politikus kifejtette: a közös tapasztalatok adják az alapját annak, hogy Magyarország és Németország megértse egymást, hiszen 1949 után Magyarország egésze, Németországnak pedig negyede megszállási övezet lett.

Orbán Viktor a II. világháború utáni német újjáépítésre utalva arról beszélt, hogy egy ország újjáépítését úgy lehet elkezdeni, hogy kézről kézre kell adni a téglákat, közben meg kell szólítani egymást. Ezekre a tapasztalatokra, "téglaadogatás, polgári gesztusok kíséretében, attól tartok Magyarországion is hamarosan szükség lesz" - mondta.

Az ellenzéki pártelnök kijelentette: a többség önmagában nem elég. Kelet-Európában a szabadság, a jog és a közjó összetartozására akarják építeni egész Európa jövőjét, s ha a többséget erre használják, akkor megérdemlik azt, ha nem erre, akkor pedig azt érdemlik meg, hogy elveszítsék a többséget.

Úgy fogalmazott, hogy Európa ma olyan világ, ahol demokratikus politika uralkodik, az pedig a többség felhatalmazásán nyugvó közéleti rendszer. "Vagyis a demokratikus politika arról szól, hogy többséget teremtünk azon törekvések mögé, amelyet képviselünk" - mondta, megjegyezve, akkor van ez így, ha komolyan gondolják, hogy a hivatásuk az emberek életének jobbá tétele.

Orbán Viktor a rendszerváltáshoz kötődő tévhitnek nevezte azt, hogy Magyarországon nem volt tömegmozgalom, a rendszerváltás az elitek kiegyezése lett volna. Példaként említette, hogy 1988 után négy nagy tömegdemonstráció is volt, és szerinte ha azok nem lettek volna, akkor az átmenet egészen másképp zajlott volna le. A Fidesz elnöke szerint az is a tévhitek közzé tartozik, hogy a magyar rendszerváltás a kedvező világpolitikai helyzetnek, az elszánt reagani politikának, a gorbacsovi peresztrojkának köszönhető. Úgy vélte, ha ez igaz lenne, akkor a közép-európai országokban a fennálló diktatórikus rendszer konzerválódhatott volna szovjet befolyás nélkül.

Németh Miklós volt miniszterelnök azt mondta, "mi nem tettünk lehetetlent, de megtettünk mindent, ami lehetséges volt. A magyar nép, az akkori ellenzék, a formálódó pártok és mindenki támogatását övezve".

Hozzáfűzte: erre húsz év után is büszke.

Németh Miklós személyes emlékeket idézett fel a határnyitásról. Elmondta, hogy Helmut Kohl kancellár könnyes szemmel fogadta azt, amikor elmondta neki, hogy nem fogják kitoloncolni az országból az NDK-sokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását