2024. május 29. - Magdolna

Kutyának sem kell a magyar búza

Rendben ért véget az idei aratás, ám a neheze még csak most következik a gazdák számára: el kéne passzolni a kalászos termést. Egyelőre azonban úgy tűnik, se itthon, se külföldön nincs kinek.
2009. szeptember 9. szerda 07:59 - Nagy András

Kitartás, termelők!


Gabonatermék árak
Jelenleg az étkezési búza árak a minőségtől függően 28-32 ezer Ft/t között mozognak, a takarmánybúza 22-25 ezer Ft/t, a takarmányárpa 21-25 ezer Ft/t, a rozs, zab, tritikálé ára pedig 20-22 ezer Ft/t között alakul. A kukorica ellenértéke is jelentősen lecsökkent, azért 25 ezer Ft/t árat kínálnak a felvásárlók.
forrás: Agrárkamara
Mint Gyulai a HírExtrának elmondta, a kamara helyesli a gazdák döntését. Az érdekképviselet szerint a tárolókapacitások elegendőek a kalászosok eltartásához, ezért mindenkinek azt tanácsolják, hogy tartson ki, mert valószínű, hogy valamikor az ősz folyamán megmozdul a piac. Előbb-utóbb ugyanis elfogy a vásárlók által frissen bekészletezett termés.

Ez azonban, amint azt cikkünk felvezetésében is közöltük, akár 2-4 hónapig is eltarthat. Kérdés, ebben a helyzetben meddig tart majd a gazdák türelme, illetve az illetékes kormányszerv, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) milyen lépéseket tervez.

Kezdjük az utóbbival! Mint megtudtuk, az Agrárkamara még augusztusban kezdeményezte Termékpálya Bizottság összehívását, amely a hónap végén össze is ült. A tanácskozáson a kamara egyrészt kezdeményezte, hogy a minisztérium indítványozza az Európai Bizottságnál a gabonaexport támogatását. A kormánynak pedig javasolta a tárolás költségeinek-, valamint a gabonaipar hitelkamatainak támogatását. A szaktárca képviseletében Máhr András szakállamtitkár reagált a javaslatokra.



Megnyugtatónak tűnő intézkedések

Elmondta, hogy a kamattámogatást nem tudja elfogadni az FVM, mivel azt az Európai Bizottság elutasítaná, ezenfelül az úgynevezett európai „válság közlemény” is tiltja a kamattámogatást. Az állami cégek gabonafelvásárlása a szaktárca szerint szintén nem járható út. (Ezzel az ötlettel a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége állt elő).

Meghosszabbította viszont a kormány a Gabona Forgóeszköz Hitelprogram igénybevételi határidejét, és ha a keret kimerül, újabb keretet nyit meg, továbbá bővíti az élelmiszeripari bankgarancia kedvezményezettjeinek körét a malomiparral – mondta Máhr.

Egyéb intézkedésként pedig  SAPS előleget fizet szeptembertől, valamint az FVM és a pénzintézetek megállapodása értelmében a közraktárba letett gabonát a bankok – ugyan a tavalyinál kisebb értékben – továbbra is elfogadják a hitel fedezetéül.

A jelek szerint a minisztérium intézkedései, valamint az Agrárkamara intelmei megnyugtatták a termelőket. Gyulai Attila legalábbis egyetlen tervezett gazdademonstrációról sem tud.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását