2024. május 17. - Paszkál

Betiltják az alkoholreklámokat?

Betiltanák az alkoholreklámokat a brit orvosok, akik szerint erre azért lenne szükség, hogy fel tudják venni a küzdelmet a szigetországban elharapózó alkoholfogyasztással.
2009. szeptember 9. szerda 12:18 - HírExtra
A British Medical Association orvosi szövetség szerint az utóbbi években gyorsan nőtt az alkoholfogyasztás a fiatalok körében, ehhez pedig az "italok okos reklámozása" is hozzájárult. A hirdetések betiltása fontos szerepet játszhatna a helyzet javításában - állítják szakértők.

A gyakorló orvosok közel kétharmadát tömörítő szervezet már többször figyelmeztetett a szigetországban egyre növekvő fatális alkoholfogyasztás veszélyeire. Egy tavaly széles körben ismertetett jelentés szerint Nagy-Britannia az egyik legkeményebben italozó ország Európában. A beszámolóból az is kiderült, hogy az alkohol okozta halálesetek száma 1991 és 2005 között megkétszereződött.

Az orvosi szervezet korábban magasabb jövedéki adóért és szigorúbb reklámszabályozásért lobbizott, most azonban már teljes hirdetési tilalmat szorgalmaz. Értesüléseik szerint az alkoholgyártók évente 800 millió fontot (246 milliárd forint) költenek hirdetésekre. A gyártók ráadásul rendkívül ügyesen használják marketingeszközeiket, és pozitív képet sugároznak az alkoholról - emelte ki az orvosi szövetség.

A tömörülés emellett azt is sürgeti, hogy az italgyártók többé ne támogathassanak olyan nagy jelentőségű sporteseményeket, mint amilyen a labdarúgó FA Kupa vagy a Grand National lóverseny. Kitiltanák az italhirdetéseket az újságokból, televíziókból és rádiókból is.

A javaslatra reagálva többen megjegyezték, hogy a hirdetési szabályok már így is a legszigorúbbak közé tartoznak Európában, az italkereskedőket képviselő egyik szervezet szerint pedig inkább hosszú távú oktatás és a törvények erélyes betartása hozhat változásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását