2024. május 19. - Ivó, Milán

Szabó Magda meséi

A Sziget-kék című mesejáték bemutatójával szerdán megkezdődik a színházi évad Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban.
2009. szeptember 8. kedd 21:38 - HírExtra
Kék, mint az ég és a tenger - ilyen az a mesebeli sziget, ahol egy kislány megtalálja a segítséget és a csodaszert, hogy nagybeteg édesanyját megmentse. Erről szól Szabó Magda ifjúsági kisregénye, amelyet Andics Tibor alkalmazott színpadra és a Jászai-díjas Farkas Ignác rendezésében mutatnak be.

A rendező a bemutató előtt az MTI kérdésére elmondta: tizenhat évvel ezelőtt egyszer már megrendezte Zalaegerszegen ezt a darabot. Mint fogalmazott, Szabó Magda Sziget-kék című ifjúsági regénye egyik színészkollégájának, Andics Tibornak volt kedvenc gyerekkori olvasmánya. Átírta színpadra és Farkas Ignácot kérte fel a rendezésre. Farkas Ignác megjegyezte, hogy a zalaegerszegi kőszínház minden évadban igyekszik valamilyen gyerekdarabot is műsorra tűzni, ezért vették ismét elő Szabó Magda klasszikus művét.

Az új előadás sok mindenben más lesz, mint a korábbi - hangsúlyozta Farkas Ignác. Mint kifejtette, az alapgondolat, az alaphangulat, a történet semmit sem változott, de a darab modernebb, pergőbb, tempósabb, már-már filmszerű lett. Az első változat annak idején két felvonásból állt, a mostani rövidebb, csak egy részes. Dinamikusabbá tették Hajdú Sándor zenéjét is.

A mese egy kislányról van szó, akinek édesanyja - Mami - megbetegszik, a gyermek pedig elindul, hogy felkutassa a gyógyulást hozó orvosságot. Számtalan izgalmas kaland után jut el a kék szigetre, ahol sok-sok ember és állat segít neki, és ő is sok-sok emberen és állaton segít. Végül rátalál a csodaszerre, amely ugyanolyan kék, akár a sziget és körötte a tenger, és természetesen minden jóra fordul.

A főbb szerepeket Misurák Tünde, Mester Edit és Tisza Anita alakítja a sokfigurás mesejátékban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását