2024. május 9. - Gergely

Lépni kell a minőségi felsőoktatásért

Akkor lehet komoly lépéseket tenni a minőségi felsőoktatás irányába, ha a hallgatók számának csökkenésével nem mérséklődik az egyetemek és főiskolák állami támogatása Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora szerint.
2009. szeptember 8. kedd 19:48 - HírExtra
"Előre megjósolható, hogy lesz hallgatói létszámcsökkenés a felsőoktatásban a következő években, de ha elveszik a tömegek után kapott pénzt, nem lesz minőségi fejlődés. Ez csak a költségvetési főösszeg szinten tartásával, intézmények közötti differenciálással valósítható meg" - mondta a professzor.

Gábriel Róbert örömtelinek nevezte a kormányzat azon elképzelését, hogy a kiemelkedő kutatási eredményeket produkáló egyetemek kiemelt dotációban részesülnek majd a felsőoktatási intézményeknek rendelkezésre álló keretből, ezzel ugyanis előtérbe kerül a minőség támogatása.

A PTE-ről szólva megjegyezte: az intézmény célja, hogy "látható legyen" nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi minőségi felsőoktatásban is. Ennek eléréséhez a magasan képzett oktatógárda mellett hozzájárul a 2011-re 7 milliárd forintból felépülő természettudományi kutatóközpont, s egyebek mellett a kollégiumi rekonstrukciós program, mellyel 2600 férőhely válik korszerűbbé, kényelmesebbé a hallgatók számára.

A PTE 10 karának 167 szakán mintegy 30 ezren tanulnak, a 2009/2010-es tanévet mintegy 8300 elsős kezdi meg szeptemberben. A külföldi hallgatók száma mintegy 1600, ők főként az egyetem idegen nyelvű orvosi és közgazdász képzésein vesznek részt. Az angol nyelven folyó általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerész szakokon évi 12 ezer dolláros, a német nyelvűn 13 ezer eurós tandíjat kell fizetni, de e képzések rendkívül népszerűek, a túljelentkezés négyszeres.

Gábriel Róbert az MTI-nek elmondta, hogy a pályázati forrásokat leszámítva évi mintegy 50 milliárd forintból gazdálkodó intézmény anyagi helyzete az új tanévben sem lesz könnyebb. Ha további forrásokat vonnak el az egészségügyből, tovább nőhet a főként a klinikák működésének alulfinanszírozottságából keletkezett 3,3 milliárd forint adóssága. A nagy összegű tartozások miatt jelenleg is kincstári biztos tevékenykedik az egyetemen.

A professzor hangsúlyozta: intézkedési terv készült a tartozások csökkentésére, ám abban elbocsátások már nem szerepelnek, akkor ugyanis veszélybe kerülne a klinikák működése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását