2024. május 14. - Bonifác

Hiller pénzt ígért a legjobb egyetemeknek

A legkiválóbb felsőoktatási intézmények, műhelyek kiemelt támogatására minőségalapú pályázati rendszer kialakítását kezdeményezte Hiller István; az oktatási miniszter erről a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) tanévnyitó ünnepségén beszélt hétfőn a fővárosban.
2009. szeptember 7. hétfő 12:50 - HírExtra
"Meg kell teremteni azokat a pénzügyi eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy ezeket az intézményeket 3-5 évig kiemelten és preferáltan finanszírozzák" - mondta.
Hozzátette: a pontos feltételrendszert a Magyar Rektori Konferenciával, a Felsőoktatási Kerekasztallal, szakmai és civil szervezetekkel, érdekvédelmi tömörülésekkel együtt kívánják kidolgozni. Azt is javasolta, hogy a BGF, mint az ország legnagyobb és egyik legjelentősebb főiskolája ebben a vitában vegyen részt.

Hiller István a többciklusú felsőoktatás bevezetését célzó Bologna-folyamatról azt mondta, hogy az új rendszer európai összehasonlításban is szervezetten és elsők között valósulhatott meg. Mára már az is látszik, hogy a munkaerőpiac értékeli az alapképzésben szerezhető diplomákat.

A magyar felsőoktatásban végbement változásokról azt mondta, másfél évtized alatt négyszeresére emelkedett a hallgatói létszám, százezerről csaknem négyszázezerre. A változást szükségesnek tartotta, de az utóbbi években ezt a szemléletet át kellett hangolni a világ elvárásainak megfelelően egy színvonalközpontú oktatáspolitikára. Az ebből keletkező viták a felsőoktatást szolgálják.

Mint kifejtette, ennek megfelelően alakult át a finanszírozásban a fejkvótás rendszer a hallgatók teljesítménye és intézményválasztása szerint, s ennek hatásai már érezhetők.
Kitért arra is, hogy az elmúlt években a legjelentősebb felsőoktatási infrastrukturális fejlesztés valósult és valósul meg, több mint száz milliárd forint értékben.

Sándorné Kriszt Éva, a főiskola rektora arról beszélt, hogy a bolognai rendszernek köszönhetően egyre inkább eltűnt a különbség a főiskolák és egyetemek között, mert a diploma értékét a piac határozza meg.

A XXI. század felsőoktatása nemzetközi porondon szerveződik, a magyar felsőoktatásnak pedig az a célja, hogy oda bekerüljön és ott megmaradjon. A Budapesti Gazdasági Főiskola azt tűzte maga elé, hogy a gazdasági szakemberképzésben vezető gazdasági felsőoktatási intézmény legyen a képzés minden szintjén - hangoztatta.

A 10. tanévét kezdő intézményben idén 6.344 elsőéves kezdi meg tanulmányait alapképzésben, s 394-en a mesterképzésbe kapcsolódhatnak be.

Mint a rektor elmondta, idén kilencszázzal több hallgatót vettek fel, mint tavaly.
Az ünnepségen adta át Hiller István a felsőoktatásban adható legmagasabb elismerést, a Felsőoktatási Minőségi-díj arany fokozatát. A 2006-ban alapított elismeréssel a minőségfejlesztés terén elért kimagasló eredményeket és folyamatos fejlődést felmutató felsőoktatási intézményeket jutalmazzák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását