2024. május 14. - Bonifác

Ennyi támogatást fizetünk az áram árában

Az első félévben egy kilowattóra áram árában 11,97 forint, az előző év első feléhez képest 12,1 százalékkal több volt az a támogatás, amit a fogyasztó a megújuló, a hulladékból és a hővel együtt termelt áram árában megfizetett.
2009. szeptember 8. kedd 08:34 - HírExtra
A jogszabályban meghatározott áron kötelező átvétel alá eső villamos energia esetében érvényesített ár és a piaci alapon megállapított alapár különbözetének, azaz támogatásának az összege a bázishoz képest 9,5 milliárd forinttal 42,9 milliárd forintra nőtt. A növekmény mintegy fele a mennyiség-, fele az áremelkedésből származott - jegyzi meg a hivatal beszámolója.

A hővel együtt termelt áram, azaz a kapcsolt termelés kötelező átvételi árában 30,9 milliárd forint volt a "támogatás", a megújulókéban 11,5 milliárd, a hulladékból termelt áramnál pedig 0,5 milliárd forint. A kapcsoltan termelt energia árának "támogatása" az előző év első feléhez képest 26 százalékkal, 6,3 milliárd forinttal, a megújulóé 38 százalékkal, 3,2 milliárd forinttal emelkedett a bázishoz képest.

Az első félévben a megújuló kategóriában kilowattóránként 11,33 forint, a kapcsolt kategóriában pedig 12,26 forint volt a "támogatás" összege, ami 10,1, illetve 12,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az év első hat hónapjában összesen 412,15 megawatt új kapacitás került be a kötelező átvétel alá eső rendszerbe. Ebből 357,17 megawatt a kapcsolt termelés és 54,98 megawatt a megújuló áramtermelés. A megújulók között a szél 52,85 megawatt, a biogáz 1,97 megawatt, a víz pedig 0,17 megawatt új kapacitást jelentett az első félévben.

Összességében a megújuló energiából termelt áram mennyisége a félévben 1.013 gigawattóra volt, 25 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását