2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bűnös a repülőgéprobbantó

Utasszállító repülőgépek elleni pokolgépes merényletek előkészítésében nyilvánította bűnösnek hétfőn az esküdtszék a Londonban tavaly április eleje óta zajló maratoni terrorper három fővádlottját.
2009. szeptember 7. hétfő 17:58 - HírExtra
A vádlottak az ügyészség szerint 2006 nyarán egyszerre több, Londonból észak-amerikai célállomások felé induló repülőgépet akartak felrobbantani. Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a világ számos repülőterén máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek fedélzetére felvinni.


A vádlottak az ügyészek szerint a United Airlines, az American Airlines és az Air Canada légitársaságok összesen hét - a londoni Heathrow repülőtérről Chicagóba, New Yorkba, San Franciscóba, Washingtonba, Torontóba és Montrealba induló - járatát akarta az Atlanti-óceán felett felrobbantani 2006 augusztusában. A tervek között a vád szerint két chicagói járat felrobbantása szerepelt.

A járatokat, amelyeken összesen több mint 1500-an utaztak, a vádirat szerint úgy választották ki, hogy egyszerre legyenek a levegőben, vagyis a hatóságok az első robbanások után a többi kiszemelt repülőgép indulását már nem tudták volna megakadályozni. A brit állampolgárságú muszlim vádlottak az ügyészség szerint hidrogén-peroxidot akartak a repülőgépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban.


A per során a vádlottak végig tagadtak. Azt állították, hogy céljuk a brit külpolitika elleni tiltakozás volt, és ezt olyan figyelemfelhívó "dokumentumfilmmel" akarták elérni, amely "egy kisebb robbantást" ábrázolt volna a brit parlament környékén. Az akcióval, állításuk szerint, senki életét nem akarták kioltani. A "dokumentumfilm" része lett volna az a videofelvétel is, amelyben a merénylőjelöltek felfedik, hogy mártíromságra készülnek.

A terv leleplezését minden idők legnagyobb brit titkosszolgálati felgöngyölítő akciója előzte meg. Egybehangzó szakértői elemzések szerint a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletekéhez lehetett volna mérni az óceán felett tervezett repülőgéprobbantás-sorozat súlyosságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását