2024. május 9. - Gergely

A világhír kapujában fiatal tudósaink

Kajtár Máté Veszélyes folyadékok biztonságos tárolása a föld alatt és Hunyadi Áron Az idő - pontosan és szépen című pályázatával képviseli Magyarországot az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyének döntőjében.
2009. szeptember 7. hétfő 19:32 - HírExtra
A dokumentum szerint Kajtár Máté és Hunyadi Áron a szövetség 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének első és második helyezettje. A két magyar tudóspalánta a franciaországi döntőben 35 ország 100 fiataljával versenyez majd.

Mint a közlemény kiemeli, a Magyar Innovációs Alapítvány rendszeresen delegál fiatal tudósjelölteket nemzetközi versenyekre, kiállításokra és táborokba. 2004 óta az évente rendezett kéthetes Londoni Nemzetközi Ifjúsági Tudományos Fórumra (LIYSF) is tudnak díjazottat küldeni. A LIYSF idén augusztusban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, a jubileumi rendezvényen Magyarországot Schulcz Ákos, a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny 2. helyezettje képviselte.

A tudományos fórumon Schulcz Ákos bemutatta kutatómunkáját ismertető poszterét, ennek alapját a fiatal kutatót érdemesnek találták arra, hogy az összes részvevő előtt ismertesse eredményeit. Előadásában Schulcz Ákos a rákterápia egy új, innovatív megközelítéséről szólt, amelynek során saját, cukoralapú kemoterápiás molekulákat állított elő és vizsgált mind sejttenyészetekben, mind állatkísérletekben.

Magyarok ez év júliusában már harmadik alkalommal vettek részt a CASTIC kínai ifjúsági tudományos technológiai és innovációs versenyen, ahol a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának két tagja, Sarkadi-Nagy Balázs +Látásvizsgáló készülék+, Rőmer Péter pedig +Holdfelszíndiorámák+ című projektjével mutatkozott be.

A kiállítással egybekötött versenyre Csinanban (Jinan), Santung (Shandong) tartomány fővárosában került sor, ahol ötszáznál több kínai fiatal mellett 14 ország csaknem félszáz ifjú kutatója vett részt. A háromnapos rendezvény során 13 kategóriában összesen 394 projektet mutattak be. A külföldi résztvevők vendégként vettek részt a versenyen, a zsűri a bemutatott 19 nemzetközi projekt közül kilencet, köztük Rőmer Péterét kiemelt dicséretben részesítette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását