2024. május 9. - Gergely

Csirkéből dinoszauruszt

A több millió éve kihalt hüllők nyomában töltött évek után egy kanadai tudós csirkeembriókkal mutatná be, hogy képes dinoszauruszok létrehozására.
2009. augusztus 27. csütörtök 06:20 - HírExtra
Hans Larsson, a montreali McGill Egyetem kutatója olyan, a dinoszauruszoknál megtalálható jellegzetességeket kíván előállítani, amelyek több millió évvel ezelőtt tűntek el a madarakból.

A kutató úgy véli, hogy a csirke embrionális fejlődése során bizonyos "genetikai kapcsolók" átállításával képes lesz létrehozni a dinoszauruszok anatómiáját.

Jóllehet a kutatás még csak kezdeti szakaszban tart, elképzelhető, hogy a tojásokból egyszer majd történelem előtti állatok bújnak elő. Larsson szerint egyelőre nem tervezik a dinoszauruszok keltetését, "ugyanis az túl nagy vállalkozás lenne".

"Célunk az evolúció bemutatása" - magyarázta a tudós, aki tíz évig maga is a madarak evolúciójával foglalkozott.

"Ha egyértelműen bizonyítani tudom, hogy a dinoszauruszok anatómiai fejlődésének nyomai a madarak embriójában is megtalálható, az ismét azt bizonyítaná, hogy a madarak a dinoszauruszok közvetlen leszármazottai" - tette hozzá Larsson.

A projekt ötlete akkor keletkezett, mikor a tudós a Jurassic Park című film szakértőjeként is dolgozó Jack Horner dinoszauruszszakértővel beszélgetett. Horner nemrég könyvet is írt "Hogyan építsünk dinoszauruszt" címmel, amelyben egyebek közt embriókísérletek révén vél eljutni a "csirkeszaurusz" létrehozásához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását