2024. május 17. - Paszkál

15 milliárd jut a sportra?

A magyar sportra 2009-ben jutó 15,1 milliárd forintnál nagyobb összeget lehet majd látni a 2010-es költségvetésben - jelentette ki Varga Zoltán önkormányzati miniszter.
2009. szeptember 7. hétfő 13:45 - HírExtra
A sportért is felelős tárcavezető a hétfői sajtótájékoztatón leszögezte ugyanakkor, hogy konkrét számot nem mondhat, mivel a büdzsé ügyében a szerdai kormányülés dönt, majd pénteken terjeszti be javaslatát a Parlament elé.

Varga Zoltán, a Nemzeti Sporttanács (NST) ülését követően, a tanács társelnökeként nyilatkozva úgy fogalmazott: olyan költségvetésre lehet számítani, amely további terhet nem ró a magyar sportra. Hozzátette, hogy az idén 16,6 milliárdról szólt a keretösszeg, ez különböző zárolások miatt zsugorodott 15,1 milliárdra, amely egyébként magában foglalja a mogyoródi Forma-1-es világbajnoki futam állami támogatását - ez évben mintegy 3,2 milliárd forintot - is. Ez az alapösszeg nőhet nominálisan 2010-ben.

Kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, hogy noha az elvonások minden területet érintenek, a sportköltségvetést illetően nem lát változtatási szándékot a kormány részéről.

Sárközy Tamás, az NST elnöke azt mondta: a tanács már júniusi ajánlásában azt fogalmazta meg, hogy "legalább a tavalyi szintet tartsuk meg". Álláspontja szerint a 2010-es költségvetésnek tartalmaznia kell az idei alapösszeget, ebben egyetértés van, azt viszont nem tudta az NST elérni, hogy 1 milliárddal többet kapjon a magyar sport, más tárcákon belüli pénzek átcsoportosításával.

"A sporttanács - mondta az elnök - az után tud véleményt nyilvánítani a 2010-es helyzetről, ha már látta az Önkormányzati Minisztérium tervezetét." Sárközy Tamás ugyanakkor hangoztatta, hogy az NST nem döntéshozó központ, hanem csupán véleményező-összehangoló-javaslattevő szervezet.

A békéltető-egyeztető szerepre amúgy szükség is van, hiszen vita folyik egyes sportszövetségek és az ÖM között. A minisztérium, amint azt Varga Zoltán elmondta, 77 sportszövetséggel áll kapcsolatban, 66-tal teljesen rendben van minden, 11-gyel viszont tartanak a pénzügyi elszámolási viták, miközben utóbbiak közül nyolccal még szerződés sincs, velük ezért nem tudott eddig elszámolni a minisztérium.

Sárközy szerint tényszerű kimutatásra van szükség, ki mennyi pénzt kapott, ki nem kapott, és miért nem kapott. Leszögezte azt is, hogy könnyebb lenne a helyzet, ha a mostani rossz struktúra helyett egy új, más finanszírozási és intézményi rendszer alakulna. Az erre vonatkozó ajánlást a Nemzeti Sporttanács decemberi ülésén készül elfogadni, már a következő kormány számára, de ez 2010-et nem érinti - közölte az elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását