2024. május 16. - Mózes, Botond

Korai még a válság végét jelezni

Korai lenne még a válság végét jelezni, a gazdasági kilábalás valószínűleg "inkább egyenetlen" lesz.
2009. szeptember 4. péntek 12:08 - HírExtra
Trichet szerint az EKB-nak még nincs elég információja annak eldöntéséhez, hogy mely "kiszállási út", vagyis exitstratégia lenne kívánatos, illetve a jövőbeni kilátások szempontjából optimális. Trichet pénteken a Financial Timesnak nyilatkozva ugyanakkor jelezte: az euróövezeti jegybank a maga részéről azonnal elkezdi "nem szokványos" válságellenes intézkedéseinek visszavonását, ha e lépések nyomán veszélybe kerülne az árstabilitás.

Hozzátette: az exitstratégia időzítéséről és a lépések sorrendjének kijelöléséről a gazdasági kilátások és a pénzügyi rendszer állapotának "valós idejű" értékelése alapján születik döntés. A pénteki bankkonferencián ezzel kapcsolatban elmondta, az existstratégia időzítése nagy mértékben függ az euróövezeti M3 pénzellátás alakulásától, amely a jövőbeni inflációra nézve jelzésértékű. Az M3 a bankrendszeren kívüli készpénzt, a látra szóló és a lekötött betéteket, valamint a hitelintézeti értékpapírokat tartalmazza.

Az euróövezeti M3-as pénzellátás, az EKB utolsó összesítése szerint, júniusban 3,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, majd júliusban rekord alacsonyra, 3 százalékra csökkent. A pénzellátás éves növekedése májusban került először az EKB évi 4,5 százalékos árstabilitási riadóküszöbe alá, a megelőző hónapokban rendre jóval meghaladta ezt, vagyis nem csak a központi pénzkínálat volt nagy, hanem a kereslet is gyenge.

Trichet közölte azt is: az EKB szükség esetén még a válságintézkedések befejezése előtt emelheti kamatát, vagyis a kamatintézkedéseket kombinálhatják a likviditásnövelő intézkedésekkel, hiszen nincs szoros követési sorrendje a kamatváltoztatásnak és más intézkedések visszavonásának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását