2024. május 19. - Ivó, Milán

Kapuzásári pánikban szenved az SZDSZ és az MSZP?

Kapuzárási pánikként jellemezte a Fidesz oktatási műhelyének vezetője azt a szabad demokrata és szocialista javaslatot, amely ismét a közoktatási törvényt módosítaná.
2009. szeptember 4. péntek 15:28 - HírExtra
Sió László az MTI-nek pénteken azt mondta, hogy be kellene már fejezni ezt "a törvényalkotási dühöt". A szabad demokrata és szocialista képviselők ott folytatják, ahol tavasszal abbahagyták, megint egyéni képviselői javaslatokkal akarják módosítani a közoktatási törvényt, megkerülve az érdemi egyeztetést a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel - tette hozzá.

Rámutatott: a javaslat ismét iskolaszerkezeti változtatást tűzne napirendre, ez azonban sokkal fontosabb kérdés, minthogy egyéni képviselői javaslattal módosítsák a törvényt, hiszen érinti a tartalmi szabályozás területét is.

Sió László kitért arra is, hogy a szabad demokrata és szocialista képviselők javaslatukat akkor fogalmazták meg, amikor Tatai-Tóth András szocialista képviselő elismerte, hogy az elmúlt hét év oktatáspolitikája nem kidolgozott program mentén történt, és számos rossz döntés született. Azzal a leltárral, amit a kormánypárti képviselő felvázolt az a baj, hogy igaz - fogalmazott a fideszes politikus. Kiemelte: mindezek következményeként iskolákat, óvodákat kellett bezárni, romlottak a tanulói teljesítmények, elbizonytalanodtak a pedagógusok, csökkent a presztízsük, megbecsülésük.

Emberileg érthető, hogy a leköszönő kormánypárti politikusok utolsó pillanatban megpróbálják még ideáikat megvalósítani, ez azonban felelőtlenség. Sokkal inkább tiszteletben kellene tartani, hogy az iskoláknak nyugalomra van szükségük. Azzal okoznák a legkisebb kárt, ha nem csinálnának semmit - mondta.

A szabad demokrata és szocialista képviselők által jegyzett törvénymódosítási javaslattal megszüntetnék egyes ismeretek többszöri átadásának kényszerét, és lehetővé tennék, hogy a többcélú iskolákban első-hatodik osztályban a Nemzeti alaptantervben rögzítetteket nem tantárgyi, hanem műveltségi területenként oktassák. Magyar Bálint, Sándor Klára szabad demokrata és Szabó Zoltán, valamint Deák Istvánné szocialista képviselők indítványukat azzal indokolják, hogy nemzetközi mérések szerint a korai szakaszban a magyar tanulók még az élvonalban helyezkednek el, míg ezután romlik a teljesítményük.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a javaslatban "van elmozdulás az ésszerűség irányába", de még így is módosításra szorul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását