2024. május 19. - Ivó, Milán

Válogatott: mentális turbóval a győzelemért!

"A futballban a siker fejben dől el, a magyar válogatott tagjai pedig kezdenek rájönni, hogy mi is az, ami a fejükben működik" - mondta a HírExtrának Nagy Sándor, a Koeman-legények pszichológusa. Interjú!
2009. szeptember 3. csütörtök 11:25 - Gedei Szilárd

Kötelező foglalkozások is vannak?

Igen, rendszeresen szervezünk olyan csapattréningeket, melyeken a keret összes tagjának kötelező részt vennie.

Ezeken Erwin Koeman és az edzői stáb többi tagja is megfordul?


Akadnak olyan esetek, ahol az ez edzői kar is részt vesz a szövetségi kapitánnyal együtt, de olyan is, amikor csak a játékosok. Ezen kívül a trénerekkel is folytatok konzultációt a pályaedzőktől kezdve egészen Erwin Koemanig.

Ezen kívül az orvosokkal is napi kapcsolatban állok, egy-egy sérülésnek ugyanis sokszor lelki háttere is van – ennek a megelőzés szempontjából is fontos szerepe van.

Beszéljünk egy kicsit a Telkiben készülő válogatott mentális állapotáról is! Rendben vannak a srácok?

Most már évek óta adott a csapat magja, akiket már elég jól ismerek, de is túlzással akárhányszor jövök a csapathoz, mindig találkozom egy-két új arccal. Most, hogy őket is feltérképeztem, azt mondhatom: a fontos teljesítménybefolyásoló tényezőkkel nem áll rosszul a csapat – ilyenek például a motiváció, a koncentráció és a mentális készenlét. Illetve a stressz, a stressz kezelése is rendkívül fontos.

Más mentális állapotban vannak most a magyar válogatott tagjai, mint mondjuk egy vagy két évvel ezelőtt?

Ez jön
2009. szeptember 5. Magyarország-Svédország, Puskás Ferenc Stadion
2009. szeptember 9. Magyarország-Portugália, Puskás Ferenc Stadion
Igen, a csapat fejlődőképes ebből a szempontból is. Ha sikerül a sérüléseket kivédeni, s kialakul egy stabil összeállítás, a mentális összhang is könnyebben kialakul. Az pedig egy stabil teljesítőképességhez vezethet. Jól motivált csapatról és játékosokról van szó, persze ebben is vannak különbségek. Most már a téthelyzeteket is egyre jobban kezelik.

Ez nem volt mindig így…

A kezdeteknél tipikus probléma volt, hogy barátságos meccseken tulajdonképpen bárkit le tudott győzni a válogatott, gondoljunk csak az olaszok vagy a görögök elleni győzelmekre, vagy még korábbról – akkor még én sem voltam a csapat mellett – a németek elleni sikerre. Csakhogy ezt a jó teljesítményt az igazi tétmérkőzésekre nem sikerült átvinni. Most azonban változott a helyzet, egyre inkább sikerül ezt is megoldani, s már a kívülállók számára is szembetűnő, hogy a téthelyzetek kezelésében nagyon sokat fejlődött a csapat.

Pedig sokszor akkoriban sem a pályán dőlt el egy-egy vereség vagy győzelem…

Szokták mondani, hogy fejben dől el, csak azt kellett a fiúknak megtanítani, hogy mi az, ami a fejben működik.

Bodnár László esete milyen hatással volt a csapattagokra? Sikerült megbeszélniük a dolgot?

Ez egy váratlan esemény volt, ugyanis Bodnárt, mivel ő elég sokszor volt a válogatott tagja, a többiek is társukként kezelik, még akkor is, ha most nincs jelen Telkiben. Egy jó csapatban a felelősség is megoszlik, akkor is, ha a személyes felelősség ebben az esetben Bodnár Lászlóé.

Megbeszélték?

Volt egy hivatalos része, de én még pszichológiai szempontból mindenképpen szeretném kibeszéltetni a játékosokat, erre azonban csak egy zártabb körben kerül majd sor. Fontos az, hogy a bennük lévő feszültségeket kibeszéljék egymás között is, és ne vigyék magukkal a pályára.

Végezetül, ami talán a legtöbb embert érdekel: mit mond a sportpszichológus, milyen eredményre számíthatunk a csapat mentális állapotából kiindulva a szombati magyar-svéden?

Optimista vagyok, pozitív várakozásokkal tekintek a meccs elé a teljesítménnyel és az eredménnyel kapcsolatban is. Tippelni azonban számszerűen nem merek…

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását