2024. május 17. - Paszkál

MTV: Elfogadhatatlan elvonás

A nézők számára fontos közszolgálati műsorok megszüntetéséhez vezetne, indokolatlan és elfogadhatatlan lenne, ha több mint 5 milliárd forinttal csökkentenék jövőre a Magyar Televízió (MTV) finanszírozására fordított költségvetési összeget.
2009. szeptember 3. csütörtök 12:45 - HírExtra
„A közmédiumokat fenntartó adófizető polgárok, a nézők szempontjából is elfogadhatatlan, ha jövőre drasztikusan, legkevesebb 5 milliárd forinttal csökkentik az MTV finanszírozására eddig fordított költségvetési összeget” – idézik Medveczky Balázs ügyvezető alelnököt egy nappal azután, hogy a Népszabadság ismertette az elvonás tervét.

A másfél éve elnök nélkül működő MTV irányítója szerint a közmédiumok működésében elérhetők megtakarítások, de ez nem lehet egyenlő az MTV megbénításával, azzal, hogy elveszik a vezető köztelevízió forrásainak csaknem 20 százalékát.

"Ez példátlan és ráadásul járhatatlan út, mert az indokolatlan megszorítások végső soron a minden eddiginél szükségesebb társadalmi párbeszédet számolhatják fel" - áll a közleményben, amely szerint "az amúgy is alulfinanszírozott MTV" az elvonások miatt nem tudna fontos közszolgálati műsorokat készíteni az évtizedek óta megszokott időkeretben: veszélybe kerülne például a regionális hálózat fenntartása, a vallási és a nemzetiségi műsorok léte.

Nagy Attila gazdasági igazgatót idézve a közleményben az áll: a
kilátásba helyezett megszorítás "csak arra alkalmas, arra viszont nagyon, hogy fenntartsa a politika érdekében álló költségvetési rövidpórázt".

A vezető felidézi, hogy az MTV négy éve folyamatosan nyereséggel zárta gazdálkodását, míg az azt megelőző tíz évben 50 milliárd forint veszteséget halmozott fel, hozzátéve, a tervezett megszorítások, a pénzkivonás a megkezdett fejlesztések leállítását vonná maga után az MTV-ben.

"A Magyar Televízió mégis bízik abban, hogy a költségvetési törvény elfogadásakor a gazdasági racionalitás kerekedik felül a politikai megfontolásokon" - zárul a közlemény.

Szerdai számában írt arról a Népszabadság, hogy tíz százalék körüli összeget csípne le a közszolgálati médiarendszer - a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda - támogatásából a jövő évi költségvetés.

A szektor idén 53 milliárd forint költségvetési pénzhez jutott, jövőre 5-7 milliárdos spórolás vár az intézményekre. De nem egyforma mértékben. Elsősorban az MTV-től vonnák meg annak a 9,5 milliárd forint címzett támogatásnak több mint a felét, ami idén még a köztévé rendelkezésére állt.

A napilap szerint nem csupán azért "spórolnának" éppen a köztévén, mert az a legnagyobb tétel a közszolgálati médiumok büdzséjében. A szigorítás "válasz" is lehet a "mélyrepülésére". Körülötte egyre gyakoribbak a botrányok, amelyek egy része pénzügyi természetű: az új székház körüli anomáliák (a felszereltség hiánya, a bérleti szerződés hátrányos rendelkezései), a menedzsment és a kuratórium egymásra mutogatása a vitás gazdasági-pénzügyi kérdésekben vagy a 300 millió forint feletti szerződések körüli szabálytalanságok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását