2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Még egyeztetnek a bankok etikai kódexéről

Folyik a bankok közötti egyeztetés a banki magatartási kódexről, nincs még végleges változat - közölte Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója.
2009. szeptember 3. csütörtök 14:52 - HírExtra
Hozzátette: várhatóan még ezen a héten olyan kódexet fogalmaz meg a Bankszövetség a PSZÁF tervezete alapján, amely a felügyeletnek, az ügyfeleknek és a banki közösségnek is elfogadható. Bajnai Gordon miniszterelnök júliusban a magyarországi bankok vezetőivel folytatott tárgyalások után jelentette be, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Bankszövetség és a kormány a Gazdasági Versenyhivatal bevonásával magatartási kódexet dolgoz ki a bankok számára.

Amely többek között tartalmazza a szerződésmódosítások feltételeit, a bankok tájékoztatási feladatait és tisztázza, hogyan kell eljárni akkor, ha az ügyfél nem fizet. A miniszterelnök az MTI-nek csütörtökön azt mondta: reméli, hogy a bankszövetség és tagjai meg tudnak állapodni a kormánnyal a hitelezők érdemi védelméről, a visszásságok megszüntetéséről, mert ha nem lesz egyezség, akkor az Országgyűlés törvényben teremti meg az ehhez szükséges biztosítékot.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek csütörtökön megerősítette: a felügyelet által készített tervezet átfogja a teljes lakossági hitelezési gyakorlatot.

A PSZÁF által készített tervezet sajátossága az is, hogy az etikai kódexbe foglaltak betartása ellenőrizhető, be nem tartása szankcionálható lenne. Ennek fő feltétele az, hogy a kódexbe foglaltak beépüljenek a bankok általános üzleti feltételeibe. A javaslat alapján nyilvánosságra hozható lenne, mely bankok nem csatlakoztak az etikai kódexhez. A felügyelet szerint a kódex révén kiegyenlítettebbé válhat a bankok és az ügyfelek közötti viszony, ami nemcsak a fogyasztók, de a hitelintézetek érdeke is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását