2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Bíróság előtt a hitelminősítők

Shira Scheindlin amerikai szövetségi bíró döntése értelmében a Morgan Stanley, a Moody's Corp tulajdonában lévő Moody's Investors Service, valamint a McGraw-Hill Co tulajdonában lévő Standard & Poor's hitelminősítőknek bíróságon kell megvédeniük magukat.
2009. szeptember 3. csütörtök 12:12 - HírExtra
A vád szerint a hitelminősítő intézetek elhallgatták a másodrendű jelzálog kölcsönökhöz kapcsolódó befektetések kockázati tényezőit. A bírónő elutasította a felperesek minden más keresetét, valamint a negyedik vádlott, a Bank of New York Mellon Corp ellen benyújtott összes keresetet.

A konkrét vád a Cheyne Structured Investment Vehicle (SIV), 2007 augusztusi csődjét követő aktíva értékvesztés miatt a Cheyne befektetési jegyek tulajdonosai által elszenvedett veszteségekre vonatkozik. A SIV befektetési jegyek hitelek és adósságok, közöttük fedezetként használt fizetési kötelezettségek olyan komplex derivátum csomagjai, amelyek a befektetői bizalom elvesztését megelőzően 350 milliárd dollárnyi aktívát képviseltek.

A California Public Employees' Retirement System, a legnagyobb amerikai nyugdíjalap júliusban perelte be a Moody's, a S&P és a Fitch Ratings hitelminősítőket a Cheyne és más SIV befektetései nyomán elszenvedett veszteségei miatt.

A szóban forgó New York-i keresetben a felperesek azt állítják, hogy a Morgan Stanley kiemelkedő minőségű befektetési lehetőségként értékesítette a Cheyne jegyeket, a hitelminősítők pedig túlzottan magas besorolással látták el azokat. A kereset a letéteményesként és lebonyolítóként közreműködő Bank of New York Mellon pénzintézetet a Cheyne aktíváinak valótlan felértékelésével és a hitelintézetek tájékoztatásával vádolja.

"Amennyiben mind a hitelminősítők, mind a Morgan Stanley tisztában voltak a besorolási eljárás hiányosságaival, tisztában voltak a befektetési portfoliók kockázataival, valamint tisztában voltak azzal, hogy a hitelminősítők objektív értékelése közvetlenül befolyásolja megbízási díjaik összegét, joggal feltételezhető, hogy a Morgan Stanley és a hitelminősítők tudatában voltak annak, hogy hamis és félrevezető információval látják el ügyfeleiket" - írja a bírónő indoklása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását